Banke na Wall Streetu smanjuju godišnje bonuse do 30%

Podijeli

Velike kompanije sa Wall Streeta navodno spremaju smanjenje godišnjih bonusa (naknade za menadžere na kraju godine) – što je oštar zaokret u odnosu na raskošne isplate koje su podijeljene tokom pandemije – dok se industrija priprema za veliko usporavanje poslovanja.

Glavne banke na Wall Streetu – JPMorgan, Bank of America i Citi – planiraju da smanje fondove bonusa za čak 30% kako se ekonomija zaoštrava i otpuštanja se naziru nakon više od dvije godine nedostatka menadžerskog kadra u cijeloj industriji, navodi se u izvještaju.

Najteže će biti pogođeni investicioni bankari – sa njihovim bonusima smanjenim za čak trećinu dok se banke spremaju da prihodi padnu čak 50% u 2023. godini, objavio je Bloomberg. Pojedini menadžeri srednjeg i niskog nivoa u finansijama možda neće dobiti nikakav bonus, što je bolan udarac s obzirom da većina kompenzacija na Wall Streetu često dolazi od bonusa.

U Goldman Sachsu, trejderi se suočavaju sa smanjenjem svojih bonus fondova iako je odjeljenje za globalna tržišta u 2022. godini donio 25 milijardi dolara – povećanje prihoda od 15% u odnosu na 2021, posebno je izvijestio Bloomberg u petak.

Rukovodioci su obaviješteni ranije ove sedmice da će se veličina fonda bonusa – koji čini većinu njihove kompenzacije – smanjiti za “niži dvocifreni postotak”, dodaje se u izvještaju.

Neki stručnjaci predviđaju da bi bankari u konačnom mogli da dožive pad bonusa od čak 45 odsto, jer se finansijeri suočavaju s nadolazećom recesijom, prema podacima konsultantske kuće Johnson Associates. To je sumorni podsjetnik svima na Wall Streetu da je ekonomija u potpuno drugačijoj poziciji nego prošle godine, kada su bonusi berzanskih kompanija povećani za čak 35%.

Mnogi na Wall Streetu su zahvalni samo da ostanu na svom poslu, ocjenjuje New York Post. Zaposleni u Goldman Sachsu, Morgan Stanleyju i Well Fargu suočeni su s velikim otkazima. Insajderi strahuju da će glavni talas otpuštanja tek slijedi.

Kako je u četvrtak objavio The Post, Morgan Stanley je konačno uspio da vrati svoje zaposlene pet dana u sedmici, ali samo pod prijetnjom otpuštanja. Izvršni direktor giganta s Wall Streeta, Džejms Gorman odvojeno je u četvrtak rekao da mega-banka pravi “skromne rezove širom svijeta”.

Za bankare koji su navikli da skupljaju ogromne godišnje bonuse, ovo će biti razočaravajući praznici, dok za finansijske stručnjake to nije iznenađenje.

„Većina profesionalaca na Wall Streetu će biti prilično razočarana i iznenađena kada i ako dobiju svoje bonuse na kraju godine“, rekao je za The Post prošlog mjeseca Alan Džonson, generalni direktor Johnson Associatesa.

Investitor