dollar, us dollar, money, united states

SAD: Inflacija u novembru popustila

Podijeli

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jedva su porasle u novembru, zahvaljujući pojeftinjenju benzina i polovnih automobila, što je rezultiralo najmanjim godišnjim povećanjem inflacije u gotovo godinu.

To bi američkoj centralnoj banci, Federalne rezerve (Fed) moglo dati povoda da na današnjoj sjednici počnu da smanjuju opseg podizanja referentne kamatne stope, prenosi SEEbiz.

Potrošačka inflacija u SAD-u porasla je prošlog mjeseca 0,1 odsto, nakon rasta od 0,4 odsto u oktobru, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su mjesečni rast od 0,3 odsto.

Potrošačke cijene su na godišnjem nivou porasle 7,1 odsto, najmanje od decembra prošle godine, nakon što su u oktobru porasle 7,7 odsto.

Najviša godišnja stopa inflacije u Americi od 9,1 odsto zabilježena je u junu, što je njen najveći rast od novembra 1981. godine.

Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, porasla je 0,2 odsto na mjesečnom nivou, nakon rasta od 0,3 odsto u oktobru.

Rast osnovne inflacije je u 12 mjeseci, do novembra, usporio na šest odsto, s oktobarskih 6,3 odsto.

Uprkos smanjenju inflacije, koje je podržano padom cijena polovnih motornih vozila i prodajom firmi kako bi privukle kupce u finansijskim poteškoćama i očistile zalihe zbog smanjene potražnje i poboljšane situacije u lancu snabdijevanja, visoke kirije drže ukupnu osnovnu inflaciju u SAD-u visokom.