berza, stock market, exchange

Berze širom svijeta snažno porasle u prvoj sedmici 2023.

Podijeli

Cijene dionica na svjetskim berzama u prvoj sedmici 2023. cijene snažno su porasle jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacionih pritisaka u SAD-u i eurozoni, što bi moglo navesti centralne banke da uskoro završe ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,5 odsto, na 33.630 bodova, a po istoj stopi porastao je i S&P 500, dosegnuvši 3.895 bodova. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 1 odsto i radnu sedmicu završio na 10.569 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo se nesigurno sve do petka, kada su objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD-u i platama. U decembru je broj zaposlenih povećan za 223.000, nešto više nego što se očekivalo, dok su plate porasle 0,3 odsto na mjesečnom nivou, manje nego što se očekivalo.

Uz to, objavljeno je da su aktivnosti u uslužnom sektoru u decembru pale po prvi put nakon više od dvije i po godine.

Zahvaljujući usporavanju rasta plata, a time i inflacionih pritisaka, u petak su berzovni indeksi skočili više od 2 odsto, nadoknadili sve gubitke od prethodnih dana i sedmicu završili u plusu.

Ulagači se, naime, nadaju da će kamate na kraju ciklusa povećanja biti niže nego što čelnici Feda procjenjuju i da će centralna banka početi smanjivati kamate već ove godine, premda je Fed signalizirao da bi to mogao učiniti tek u 2024. godini, prenosi SEEbiz.

Popuštanje inflacije u eurozoni

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice su snažno porasle. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica skočio je 3,4 odsto.

Londonski FTSE indeks porastao je 3,3 odsto, na 7.699 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,9 odsto, na 14.610 bodova, a pariski CAC gotovo 6 odsto, na 6.860 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se podacima koji su podstakli nadu da je pad proizvodne aktivnosti u eurozoni dotaknuo dno i da bi mogao započeti oporavak.

Ulagače su ohrabrili i podaci o popuštanju inflacionih pritisaka u eurozoni drugi mjesec zaredom, što bi moglo navesti Evropsku centralnu banku (ECB) da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Podršku berzama pruža i nada ulagača da će se rast kineske ekonomije uskoro ubrzati, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne anti-covid mjere.

Mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida, ali se ulagači nadaju da će se jednom, kada talas zaraze prođe, život i potrošnja vratiti u normalu, pa ne obraćaju pažnju na trenutne probleme.

Tim više što je kineska centralna banka poručila da će pružiti finansijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicionim projektima i tržištu nekretnina.

„Ponovno otvaranje Kine ima veliki uticaj širom svijeta. Podstiče turizam i potrošnju, a moglo bi i ukloniti uska grla u lancima nabavke, koja su proizvođačima zadavala probleme u 2022.”, kaže Joanne Goh, analitičarka u banci DBS.

Ako ste propustili:

Kako će ponovno otvaranje Kine poremetiti svjetsku ekonomiju