investing, ulaganje, business

10 zlatnih pravila ulaganja

Podijeli

Ulaganje (ili investiranje) se može podijeliti na nekoliko jednostavnih pravila kojih se investitori mogu pridržavati da bi bili uspješni. Ali uspjeh se može odnositi koliko na ono što treba raditi, tako i na ono što ne raditi. Povrh toga, naše emocije su veliki faktor u cijelom procesu. Iako svi znaju da treba “kupovati jeftino, a prodavati visoko”, naš temperament nas često navodi da prodajemo nisko i kupujemo visoko.

Stoga je ključno razviti skup „zlatnih pravila“ koja će vas voditi kroz teška vremena. Svako može zaraditi kada tržište raste. Ali kada se tržište uzburka, investitori koji uspijevaju i napreduju su oni na koje se svi ugledamo.

Evo 10 zlatnih pravila ulaganja kojih se morate pridržavati kako biste postali uspješniji – i nadamo se bogatiji – investitor.

Pravilo br. 1: Nikada ne gubite novac
Započnimo s jednim bezvremenskim savjetom legendarnog investitora Vorenom Bafetom, koji je rekao „Pravilo broj 1 je nikada ne gubiti novac. Pravilo br. 2 je nikada ne zaboravite pravilo br. 1.” Savjeti “Čuda od Omahe” naglašavaju važnost izbjegavanja gubitaka u vašem portfelju. Kada imate više novca u svom portfelju, možete zaraditi više. Dakle, gubitak šteti vašoj budućoj moći zarade.

Naravno, lako je reći da ne gubite novac. Ono što Bafetovo pravilo u suštini znači je da ne budite očarani potencijalnim dobitkom ulaganja, već tražite i njegove negativne strane. Ako ne dobijete dovoljno prednosti za rizike koje preuzimate, investicija se možda neće isplatiti. “Prvo se fokusirajte na lošu stranu“, savjetuje Bafet.

Iako su dionice do sada bile promjenjive, one se temelje na moći zarade globalnih kompanija. Kako zarada raste, tako će rasti i dionice, barem s vremenom. Uporedite to s kriptovalutama koje obično nemaju osnovu – kao što su zarada ili čvrsta imovina – da podrže svoju procjenu. Odnosno, kriptovaluta bi u konačnom mogla biti vrijedna bukvalno ništa – što nije vrsta rizika koji Bafet želi da preuzme.

Pravilo br. 2: Razmišljajte kao vlasnik
Razmišljajte kao vlasnik,” kaže Kris Graf, ko-direktor ulaganja u RMB Capitalu. “Zapamtite da ulažete u preduzeća, a ne samo u njihove akcije.

Dok mnogi investitori dionice tretiraju kao kockanje, pravi biznisi stoje iza njih. Dionice su djelimični vlasnički interes u preduzeću, a kako poslovanje posluje dobro ili loše tokom vremena, dionice kompanije će vjerovatno slijediti smjer njegove profitabilnosti.

Budite svjesni svoje motivacije kada ulažete,” kaže Kristofer Majzer, izvršni direktor kalifornijskog Vivaris Capitala. “Da li investirate ili se kockate? Ulaganje uključuje analizu osnova, vrednovanje i mišljenje o tome kako će kompanija poslovati u budućnosti.”

Uvjerite se da je upravljački tim jak i usklađen sa interesima dioničara, te da je kompanija u jakoj finansijskoj i konkurentskoj poziciji,” kaže Graf.

Pravilo br. 3: Držite se svog procesa
Najbolji investitori razvijaju koncept koji je dosljedan i uspješan u mnogim tržišnim ciklusima,” kaže Sam Hendel, portfolio menadžer u Kepos Capitalu. “Ne odstupajte od isprobanog i istinitog, čak i ako postoje kratkoročni izazovi koji vam uzrokuju sumnje.

Jedna od najboljih strategija za investitore: dugoročni pristup kupuj i drži. Možete redovno kupovati dioničke fondove , na primjer, a zatim ih zadržati decenijama. Ali kada tržište postane nestabilno, može biti lako odstupiti od svog plana jer privremeno gubite novac. Ne radi to.

Pravilo br. 4: Kupujte kada se svi plaše
Kada tržište pada, investitori često prodaju ili jednostavno prestanu obraćati pažnju na to. Ali to je kada se rasprodaje u gomilama. Istina je: berza je jedino tržište na kojem se roba prodaje i svi se previše plaše kupovine. Kao što je Bafet rekao: „Plašite se kada su drugi pohlepni i pohlepni kada su drugi uplašeni“.

Dobra vijest ako ste fondovski investitor je da kada otvorite svoj račun, ne morate ništa drugo raditi da biste nastavili s kupovanjem. Ova struktura čuva vaše emocije van igre investicija. Nastavićete kupovanje dionica kada budu jeftinije i nude bolje dugoročne vrijednosti.

Investitori koji su nastavili da kupuju tokom krize 2020. godine povećali su svoje bogatstvo tokom 2021, a isto će se vjerovatno primijeniti i na buduće padove.

Pravilo br. 5: Održavajte svoju disciplinu ulaganja
Važno je da investitori nastave da štede tokom vremena, u teškim klimatskim uslovima i dobrim, čak i ako mogu da sklone sa strane samo malo novca. Ako nastavite da redovno ulažete, steći ćete naviku da živite ispod svojih mogućnosti, čak i dok vremenom stvarate kvalitetno “jaje imovine” u svom portfelju.

Fondovi 401(k) su idealni za ovu disciplinu, jer automatski uzima novac od vaše plate, a da vi to ne morate raditi svakog mjeseca..

Pravilo br. 6: Ostanite raznoliki
Održavanje diversifikacije vašeg portfelja važno je za smanjenje rizika. Imati svoj portfelj u samo jednoj ili dvije dionice je nesigurno, bez obzira na to koliko su dobro djelovali za vas. Stoga stručnjaci savjetuju da svoje investicije rasporedite u raznolik portfelj.

“Kada bih morala da izaberem jednu strategiju koju bih imala prilikom ulaganja, to bi bila diverzifikacija,” kaže Mindi Ju, bivša direktorica ulaganja u Bettermentu. “Diverzifikacija vam može pomoći da bolje prebrodite uspone i padove na berzi.

Dobra vijest je da se diverzifikacija može lako postići. Investicija u fond Standard & Poor’s 500 Index , koji drži stotine kompanija u vodećim američkim kompanijama, omogućava trenutnu diversifikaciju portfelja. Ako želite više diversifikovati, možete dodati obveznički fond ili druge opcije kao što je fond za nekretnine koji se mogu drugačije ponašati u različitim ekonomskim vremenima.

Pravilo br. 7: Izbjegavajte tempiranje
Stručnjaci rutinski savjetuju klijente da izbjegavaju pokušaj tempiranja tržišta, odnosno pokušaj kupovine ili prodaje u pravo vrijeme, kao što se popularizuje u filmovima. Umjesto toga, oni se rutinski pozivaju na izreku „Vrijeme na tržištu je važnije od tempiranja tržišta“. Ideja je da morate ostati fokusirani na ulaganja kako biste ostvarili jake povrate i izbjegli uskakanje i izlazak s tržišta.

A to je ono što Veronika Vilis, analitičarka investicione strategije u Wells Fargo Investment Instituteu preporučuje: „Najbolji i najgori dani su obično blizu i dešavaju se kada su tržišta najpromjenljivija, tokom medvjeđeg tržišta ili ekonomske recesije. Investitoru bi bila potrebna stručna preciznost da bi jednog dana bio na tržištu, sjutradan izašao sa tržišta i sjutradan ponovo ušao.

Stručnjaci obično savjetuju redovnu kupovinu kako bi se iskoristila prednost prosječne cijene u dolarima.

Pravilo br. 8: Shvatite sve u šta ulažete
Nemojte ulagati u proizvod koji ne razumijete i osigurajte da su vam rizici jasno otkriveni prije ulaganja,” kaže Kris Roli, osnivač i izvršni direktor Harvest Returnsa, fintech kompanije za ulaganje u poljoprivredu.

U šta god investirate, morate razumjeti kako to funkcioniše. Ako kupujete dionicu, morate znati zašto ima smisla to učiniti i kada će dionice vjerovatno donijeti profit. Ako kupujete fond, između ostalog želite razumjeti njegovu evidenciju i troškove. Ako kupujete anuitet, važno je razumjeti kako renta funkcioniše i koja su vaša prava kao vlasnika.

Pravilo br. 9: Redovno pregledajte svoj plan ulaganja
Iako može biti dobra ideja postaviti solidan plan ulaganja, a zatim se samo petljati po njemu, preporučljivo je redovno provjeravati svoj plan, kako biste vidjeli da li još odgovara vašim potrebama. To možete učiniti kad god provjeravate svoje račune za razne svrhe.

Zapamtite, međutim, vaš prvi finansijski plan neće biti posljednji,“ kaže Kevin Driskol, potpredsjednik investicionih usluga u Navy Federal Financial Group. „Možete pogledati svoj plan i trebalo bi ga pregledati barem jednom godišnje – posebno kada dostignete prekretnice poput osnivanja porodice, selidbe ili promjene posla.”

Pravilo br. 10: Ostanite u igri, imajte fond za hitne slučajeve
Apsolutno je od vitalnog značaja da imate fond za hitne slučajeve , ne samo da vam pomogne u teškim vremenima, već i da možete održati finansijsku stabilnost dugoročno.

Držite 5% svoje imovine u gotovini, jer se izazovi dešavaju u životu“, savjet je Krega Kirsnera, predsjednika službi za planiranje penzionisanja u Kirsner Wealth Managementu. “Ima smisla imati najmanje šest mjeseci troškova na svom štednom računu.”

Ako morate da prodate neke od svojih investicija tokom teških vremena, to će često biti kada njihova vrijednost padne. Fond za hitne slučajeve može vam pomoći da duže ostanete u igri ulaganja. Novac koji bi vam mogao zatrebati u kratkom roku (manje od tri godine) treba da ostane u gotovini, idealno na visokoprinosnom online štednom računu. Kupujte kako biste dobili najbolju ponudu.

Zaključak

Dobro ulagati znači raditi prave stvari koliko i izbjegavati pogrešne stvari. I pored svega toga, važno je upravljati svojim temperamentom kako biste bili u mogućnosti da se motivišete da činite prave stvari čak i ako one u određenom trenutku mogu djelovati rizično ili nesigurno.

Bankrate/Investitor.me, foto: Joshua Mayo on Unsplash