Gejts: Uspon Kine je velika pobjeda za svijet

Podijeli

Suosnivač Microsofta Bil Gejts rekao je da je uspon Kine “ogromna pobjeda za svijet”.

„Sklon sam da vidim uspon Kine kao ogromnu pobjedu za svijet. Mislim, to je 20% čovječanstva. Oni danas odgovaraju njihovom udjelu u globalnoj ekonomiji, a njihov dio globalne populacije tačno odgovara, znate, zemljama poput Australije, SAD-a. Mi imamo BDP po glavi stanovnika pet puta veći od Kineza. Dakle, imamo nesrazmjeran udio u svjetskoj ekonomiji”, kazao je Gejts u razgovoru za Lowy Institute, think tank sa sjedištem u Sidneju, Australija.

Njegovi komentari o komunističkoj zemlji došli su kao odgovor na pitanje u kojem se Gejtsu pitao koliko je “bikovski” bio prema Kini.

“Mislim da je trenutni mentalitet SAD-a prema Kini i koji je uzvraćen, neka vrsta mentaliteta gubitka, da, ako pitate američke političare ‘hej, da li biste željeli da se kineska ekonomija smanji 20% ili da raste 20%’, bojim se da bi glasali za ‘da, hajde da oštetimo te ljude’, ne shvatajući da smo svi u ovome zajedno”, naveo je osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Dok je pozitivno oslikavao uspon Kine, Gejts je priznao da ta zemlja “nije demokratija”.

Tokom intervjua, Gejts je takođe rekao da su SAD politički u slabijoj poziciji, dodajući da zemlje poput Kine moraju da igraju veću ulogu u svjetskom upravljanju.

“SAD su danas politički slabije, rekao bih, nego što su bile i to je zastrašujuće za svijet. Trenutni svjetski sistem je dizajniran oko američkog liderstva”, rekao je Gates.

„Kako su druge zemlje postale bogatije, ove zemlje sa srednjim dohotkom, uključujući Kinu i Indiju, moraju da igraju jaču ulogu u svetskom upravljanju”, dodao je.