computer, work, office, job, cv,

Zaboravite stalni CV: Zašto je bitno da biografiju prilagodite svakom oglasu za posao

Podijeli

CV ili biografija je dokument u kojem navodimo lične i profesionalne činjenice, kako bi bili što prezentniji poželjnom poslodavcu.

I dok je ranije CV bio statičan dokument koji jednom uradite i šaljete ga u istoj sadržini i obliku prilikom svakog apliciranja za posao, iskustvo je pokazalo da to nije nužno pametan potez.

Naime, današnji poslodavci izuzetno cijene agilnost i prilagodljivost potencijalnog zaposlenog, pa bi tako i vaša prijava, uključujući i CV, trebalo da budu prilagođeni svakom poslu ponaosob.

Šta to znači?

To ne znači strukturnu promjenu CV-a, koliko “preraspodjelu” i dopunu određenih djelova iz vaše biografije koji potencijalno mogu biti značajniji za određenog poslodavca.

Na primjer, ako ste ekonomista i konkurišete na radno mjesto u banci, dio CV-ja koji govori o vašim znanjima, vještinama i iskustvu sa bankarskim sektorom treba da bude istaknut, preciziran i što detaljniji, kako bi se donosioci odluke o vašem zaposlenju detaljno upoznali s vašim referencama i sposobnostima.

Osim detalja koji su važni određenom poslodavcu, donosimo nekoliko stavki koje bi trebalo da ima svaki dobar CV:

Lične informacije: Ime i prezime, adresa, broj telefona i e-mail adresa;

Profesionalni sažetak: Kratki opis vaših vještina i iskustva koji se odnose na poziciju na koju se prijavljujete;

Radno iskustvo: Popis prethodnih radnih mjesta uključujući naziv poslodavca, trajanje zaposlenja te vaše odgovornosti i postignuća;

Obrazovanje: Popis svih diploma, nivoa i sertifikata koje ste stekli, uključujući naziv institucije, nivo znanja koji ste stekli i godinu diplomiranja.

Vještine: Popis vaših ključnih vještina koje su relevantne za poziciju na koju se prijavljujete.

Aktivnosti izvan posla: Dodatne aktivnosti i hobiji koji pokazuju vaše lične i profesionalne interese, kao što su volonterski rad, članstvo u klubovima i društvima ili sportovi koje trenirate.

Preporuke: Preporuke od prethodnih poslodavaca ili kolega koji će potvrditi vaše kvalitete i sposobnosti.

Dakle, idealni CV bi trebalo da bude jasan, sažet i u skladu sa zahtjevima poslodavca.

Da ponovimo: Od velike je važnosti da CV prilagodite svakoj konkretnoj poziciji na koju se prijavljujete, kako biste pokazali da vaše kvalifikacije i iskustvo odgovaraju specifičnim potrebama poslodavca.

Investitor, foto: Glenn Carstens-Peters on Unsplash