Spašavanje banaka podstaklo rast Wall Streeta

Podijeli

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju dviju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke centralne banke.

Dow Jones ojačao je 1,17 odsto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 odsto, na 3.960 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 odsto, na 11.717 bodova.

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – juče je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od 2 odsto jer je ulagače ohrabrilo spašavanje First Republic banke, javlja Hina, prenosi Index.

Grupa banaka uložila 30 milijardi dolara

Zbog finansijskih problema, cijena dionice te banke oštro je pala prethodnih dana, no juče je grupa velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila da položi u First Republic 30 milijardi dolara.

„Banke paze jedna na drugu. Prošlog vikenda su dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sistem, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom”, kaže John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Popustila strahovanja od bankarske krize

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je dan prije švajcarska centralna banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu. Pozitivno na tržište utiču i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sistemu i popuštanja inflacionih pritisaka američka centralna banka mogla da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Još prošle sedmice očekivalo se da će Fed na sjednici u martu povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca. Šta će Fed učiniti naredne sedmice, ostaje da se vidi.