berza, stock market, exchange

Evropske dionice rastu na talasu oporavka Wall Streeta

Podijeli

Evropske dionice i fjučersi američkih dionica su porasli, nakon skupa na Wall Streetu u srijedu koji je gurnuo tehnološki dominantan indeks Nasdaq 100 na bikovsko tržište, usred opklada da je vrhunac kamatnih stopa blizu i da će previranja u bankama nastaviti da se smanjuju. Dolar je istovremeno oslabio, prenose agencije.

Dionice nekretnina, bankarstva i maloprodaje dovele su do povećanja indeksa Stoxx Europe 600, a Hennes & Mauritz AB je u porastu nakon što su rezultati švedske konfekcije u prvom kvartalu nadmašili očekivanja. S&P 500 ugovori su porasli za 0,4%, a oni na Nasdaq 100 za 0,3%.

Philip Morris International Inc. porastao je u američkoj pretprodajnoj trgovini nakon što su analitičari JPMorgan Chase & Co. unaprijedili prognoze proizvođača cigareta Malboro.

Pažnja investitora sada je na njemačkim podacima o inflaciji koji će se objaviti kasnije u četvrtak, što bi moglo da nagovijesti dalje korake Evropske centralne banke (ECB).

U SAD-u, fokus je na osnovnim izdacima za ličnu potrošnju i podacima o nezaposlenosti za naznake, koji će takođe uticati na dalju politiku kamatnih stopa koju vode Federalne rezerve. Investitori sada očekuju da će američke stope biti oko 4,3% do kraja godine, oko 70 baznih poena niže od trenutnog nivoa.

“Raspoloženje na tržištu ostaje relativno pozitivno, a povjerenje investitora i dalje je visoko uprkos nedavnim previranjima koja je donio finansijski sektor”, rekao je Pierre Veyret, tehnički analitičar u ActivTrades-u.

Trenutni rast je baziran više na očekivanjima nego na aktivnostima, ostavljajući tržište ranjivim u slučaju da centralne banke razočaraju investitore, dodao je Veyret.

Prinosi na trezorske obveznice bili su stabilni, nakon prigušenog trgovanja u srijedu, kada se 10-godišnja referentna vrijednost pomjerila za najmanju maržu u više od mjesec dana.

Na trgovanju u Njujorku u srijedu, Nasdaq 100 indeks je porastao 1,9%, što je učvrstilo njegov oporavak od 20% s najniže vrijednosti u decembru. Indeks koji uključuje Apple, Microsoft i Amazon, zatvoren je na najvišem nivou od avgusta u znaku da se investitori spremaju da Fed okonča svoj ciklus povećanja kamatnih stopa i potencijalno se okrene labavijoj politici kasnije ove godine.

Na evropskom ekonomskom frontu, španska inflacija je opala kako su se troškovi energije smanjili, iako su uporni osnovni pritisci na cijene nahranili dilemu za ECB jer ona odlučuje koliko treba povećati kamatne stope. Podaci u martu su pokazivali rast inflacije od 3,1% – što je manje u odnosu na februarskih 6% i mnogo niže od prosječne procjene od 3,7% u Bloombergovom istraživanju ekonomista.

Osnovna inflacija, međutim, – koja isključuje nestabilne artikle poput goriva i svježih proizvoda – pala je samo malo, na 7,5%. Politički osjetljive njemačke dvogodišnje obveznice pale su za čak 14 baznih poena, dok su tržišta novca snizila opklade na najvišu stopu ECB-a na 3,40% sa 3,49% u srijedu.

U Aziji je indeks dionica u regionu zabilježio skroman rast. Investitori su primili izvještaje o zaradi kineskih velikih korporacija koji uključuju i nekoliko najvećih domaćih banaka.

Na drugim tržištima, nafta se oporavila usljed stalnog prekida isporuke iz Turske. Zlato se stabilizovalo, a Bitcoin je porastao, trgovajući iznad 28.000 dolara.

Investitor