Dalek put do jedinstvenog regiona: Privrednici sa Zapadnog Balkana se zajedno pripremaju za tržište Evropske Unije

Podijeli

Unapređenje infrastrukture, rješavanje barijera koje postoje za ubrzavanje protoka roba i usluga, uspostavljivanje zajedničke aviokompanije koja će povezivati region, rješavanje pitanja sertifikacionih tijela i dokumenata samo su neke od tema o kojima su razgovarali privrednici u Skoplju na Poslovnoj platformi EU–Zapadni Balkan, koja je na jednom mjestu okupila poslovnu zajednicu iz regiona.

Svrha foruma je bila promocija unutarregionalne saradnje, ali i bolja priprema kompanija iz regiona za pridruživanje jedinstvenog EU tržišta, saopštili su organizatori.

Događaju su prisustvovali visoki predstavnici Evropske Unije, različitih direkcija i regionalnih institucija, koji rade na ekonomskoj agendi u regionu.

Prema riječima Branka Azeskog, kopredsjednika Komorskog investicionog foruma i predsjednika Privredne komore Sjeverne Makedonije, ovaj dijalog će doprinijeti razrješavanju administrativnih, regulatornih i tehničkih pitanja, koja su važna za kompanije iz regiona Zapadnog Balkana, ali i da privatni sektor iz regiona bolje razumije funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU-a, kome će kompanije morati da prilagode svoje poslovanje.

Njegov kosovski kolega i predsjednik Komorskog investicionog foruma, Lulzim Rafuna, istakao je da je jačanje saradnje poslovnog sektora zemalja Zapadnog Balkana i Evropske komisije izuzetno važno.

„Ovdje smo da pripremimo preduzeća za tržište Evropske Unije. Zadovoljan sam što je KIF uradio odličan posao u proteklom periodu i imam pozitivan stav o svim stvarima koje će se dešavati u budućnosti, zajedno sa gospodinom Azeskim, jer imamo podršku svih zainteresovanih strana, kao i donatora. Naš posao je zapravo da budemo most i pomoć preduzećima tokom procesa digitalizacije, zelene agende i drugih mogućih izazova koje donosi članstvo u EU“, dodao je Rafuna.

U okviru manifestacija koje je KIF organizovao u Skoplju protekla dva dana, održana je sednica Upravnog odbora KIF-a, na kojoj je Tatjana Šterjova Duškovska ponovo izabrana na još jedan mandat za generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma.

Dugačak je put do jedinstvenog regionalnog tržišta

Godišnji izvještaji o uvidima preduzeća u vezi napretka implementacije Zajedničkog regionalnog tržišnog akcionog plana, koji je pripremio WB6 CIF, pokazuju da i pored toga što je učinjen skroman napredak u procesu regionalne ekonomske integracije, najveći dio posla tek predstoji.

Potpuna implementacija Zajedničkog regionalnog tržišta ostaje pitanje od najvećeg prioriteta za poslovnu zajednicu regiona, a uprkos zaostajanju u njegovoj implementaciji, rezultati sprovedenih istraživanja proteklih tri godina potvrđuju da pitanja navedena kao akcione tačke u ovom dokumentu i dalje ostaju važeći zahtjevi regionalne poslovne zajednice i preduzeća širom regiona očekuju vidljive pomake u vezi sa pitanjima koja su odabrana kao ključne prioritetne oblasti. Uopšteno govoreći, poslovna zajednica WB6 veoma podržava svaku održivu opciju koja regionalnu poslovnu saradnju čini efikasnijom i pomaže da svako tržište u okviru Zapadnog Balkana bude jače i održivije.

U panel diskusiji članovi Poslovnog saveta WB6 CIF fokusirali su se na nekoliko tema, uključujući infrastrukturu kvaliteta u WB6 i potrebu da se nastavi rad na usaglašavanju akreditacije WB6 laboratorija sa evropskim pravilima i na međusobnom priznavanju u privredama ZB-a; izazov skraćivanja vremena čekanja na graničnim prelazima, gdje infrastruktura i osoblje, uz granične procedure, i dalje ostaju ključna prepreka u obezbjeđivanju nesmetanog kretanja robe između regiona i EU i unutar regiona ZB6; eliminisanje necarinskih barijera koje i dalje ometaju regionalnu trgovinu; izazove, ali i perspektive za kompanije WB6 u ugrađivanju ESG standarda u svoje poslovanje i usklađenosti sa Zelenim dogovorom EU-a i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

WB6 CIF dodijelio nagrade 16 najuspješnijim kompanijama u regionu, tri su iz Crne Gore

WB6 CIF je, uz podršku Evropske komisije, organizovao ceremoniju dodjele nagrada, održanu 29. marta u Skoplju, i dodijelio nagrade 16 uspešnih kompanija u regionu Zapadnog Balkana.

Ceremonija dodjele nagrade proslavila je uspjeh nekih od najistaknutijih kompanija iz regiona ZB-a u različitim kategorijama, uključujući vodećeg (šampiona) investitora u zemljama Zapadnog Balkana, najveći rast izvoza u regionu za 2022, šampiona u zaštiti životne sredine na Zapadnom Balkanu, digitalnog šampiona na Zapadnom Balkanu, uspješnog dobavljača u regionalnom lancu i najinovativniju kompaniju na Zapadnom Balkanu.

Regionalne nagrade odaju priznanje za doprinos kompanija koje su lideri u regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji u različitim stubovima Zajedničkog regionalnog tržišta, Zelenoj i Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan i integraciji privreda Zapadnog Balkana ka EU jedinstvenom tržištu.

Dobitnici nagrada su sljedeće kompanije iz regiona:

Aluminij industrija d.o.o. Bosna i Hercegovina (Kompanija sa najvećim rastom izvoza u regionu za 2022. Godinu); Mega-International doo Crna Gora (Kompanija sa najvećim rastom izvoza u regionu za 2022. Godinu); Vinarija Tikveš Sjeverna Makedonija (Kompanija sa najvećim rastom izvoza u regionu za 2022. Godinu); MARBO PRODUCT DOO BEOGRAD Srbija (Kompanija sa najvećim rastom izvoza u regionu za 2022. Godinu); SIK d.o.o. Mostar Bosna i Hercegovina (Digitalni šampion); CACTTUS J.S.C (Digitalni šampion); Logate Crna Gora (Digitalni šampion); Makprogres doo Sjeverna Makedonija (Digitalni šampion); Salveo d.o.o. Srbija (Digitalni šampion); AZ Grupa doo Albanija (Šampion za zaštitu životne sredine); Mont Vai Montenegro (Šampion za zaštitu životne sredine u WB6); Institut građevinarstva MAKEDONIJA AD SKOPLJE (CEIM) (Šampion za zaštitu životne sredine u WB6); Elixir Zorka-Proizvodnja mineralnih đubriva Srbija (Šampion za zaštitu životne sredine); Farmaceutska, hemijska, kozmetička industrija ALKALOID AD Skoplje Sjeverna Makedonija (Vodeći (šampion) investitor); Nelt Co doo Srbija (Uspešan dobavljač u regionalnom lancu); Farmavit d.o.o. PJ FOOD Planet Bosna i Hercegovina (Najinovativnija kompanija u WB6).