work, worker, job, business, craft

Malo optimizma: Globalna ekonomija je i dalje pod rizicima, ali su izgledi poboljšani

Podijeli

Američka ministrica finansija Dženet Jelen rekla je da je i dalje oprezna u pogledu negativnih rizika s kojima se suočava svjetska ekonomija, s obzirom na rat u Ukrajini i pritiske na bankarski sektor, ali da su ukupni izgledi bolji.

Odbacila je upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o većim rizicima povezanim s finansijskim napetostima, prenosi Reuters, javlja SEEbiz.

Kad je riječ o nešto nepovoljnijoj prognozi MMF-a o globalnom rastu za 2023., koja upozorava da bi rasplamsavanje previranja u finansijskom sistemu moglo smanjiti proizvodnju na razinu blisku recesiji, Jelen je rekla da treba imati pozitivnija očekivanja.

“Nijesam vidjela dokaze koji ukazuju na smanjenje mogućnosti podizanja kredita, uprkos kolapsu pojedinih banaka prošli mjesec, iako je i to postojala mogućnost”, naglasila je.

Ističe da je američki bankovni sistem ostao zdrav, “s jakim kapitalom i likvidnošću, te da je svjetski finansijski sistem otporan zahvaljujući značajnim reformama provedenim nakon finansijske krize 2008. godine”.

“Američka ekonomija očito ima izuzetno dobre rezultate, s obzirom na nastavak solidnog otvaranja radnih mjesta, postupno ublažavanje inflacije, sve uočljiviju potrošnju”, rekla je.

Dodala je da stoga ne očekuje pad ekonomije, iako to ostaje rizik, ali vjeruje da je globalna privreda u boljem položaju nego što se predviđalo prošle jeseni, uz stabilizaciju cijena energije i hrane dok pritisci u lancu snabdijevanja nastavljaju popuštati.

“Ograničenje cijene ruske nafte pomoglo je da se stabilizuju svjetska energetska tržišta i istovremeno je smanjilo primarni izvor prihoda Rusije”, rekla je, dodavši da bi okončanje rata bila najveća pomoć svjetskoj ekonomiji.