Bil Gejts, Bill Gates

“Biće to prekretnica”: Nevjerovatno predviđanje Bila Gejtsa za najnoviju tehnologiju

Podijeli

Bil Gejts je uvijek bio autoritativan glas kada je riječ o tehnologiji i napretku društva, jer iz prve ruke predviđa sljedeće korake koji će obilježiti naredni period u našim životima.

Osim toga, osnivač Microsofta postao je i poznat po svojim predviđanjima. Na primjer, 2015. godine pogodio je dolazak koronavirusa kada je rekao da će sljedeća globalna katastrofa biti “epidemija”.

Sada je pokušao da predvidi budućnost i smatra da sljedeći tehnološki proboj koji će promijeniti društvo dolazi od autonomnih vozila.

“Mi smo u ranim danima autonomne ere. Jedva čekam da vidim nove mogućnosti”, rekao je Gejts. Za njega smo ovim prodorom “blizu prekretnice”.

Autonomna vozila, tehnologija koja će označiti “prekretnicu”.

Gejts je govorio o vještačkoj inteligenciji (AI) i predvidio da će doći do “prekretnice” u stvaranju autonomnih vozila.

„Autonomni automobili će omogućiti vozaču da skine ruke sa volana i pusti sistem da vozi u određenim okolnostima“, predviđa Gejts.

Za preduzetnika, “dolaze do tačke u kojoj je skoro sva potrebna tehnologija izmišljena. Sada je fokus na usavršavanju algoritama i usavršavanju inženjeringa”. Gejts upoređuje ovu tehnologiju u vozilima sa promjenom koju su kompjuteri nekada donijeli u kancelarijski rad i koja će uzrokovati “ponovno razmišljanje” u sistemima vožnje.

Promjene će, kako kaže IT tajkun, dolaziti postepeno. On smatra da će vozila sa putnicima biti posljednja koja će ga koristiti: “Vjerovatno će prvi sektor biti međugradski transport, a zatim dostava”, rekao je on. “Kompanije za iznajmljivanje automobila svake godine gube mnogo novca zbog nesreća koje uzrokuju vozači. Stoga su željni da pređu na autonomne flote koje su manje podložne nesrećama”, napomenuo je on.

Konačno, rekao je, “automatizovana vozila će na kraju biti jeftinija od običnih vozila. A ako, poput mene, putujete kolima, razmislite o vremenu koje gubite na vožnju.”