Tim Kuk, Tim Cook, Apple Store Mumbai

Tim Kuk otvorio prvi Apple Store u Indiji

Podijeli

Izvršni direktor Applea, Tim Kuk, otvorio je u utorak prvu Apple prodavnicu u Indiji, što je značajna prekretnica za proizvođača iPhonea 25 godina nakon ulaska na tržište Južne Azije.

Tokom svog putovanja u Indiju, prvog nakon nekoliko godina, Kuk je planirao sastanke s istaknutim poslovnim liderima, uključujući Mukeša Ambanija iz Reliancea i Natarajana Čandrasekarana iz Tata grupe, kao i premijera Narendra Modija, dok Apple pojačava bitku protiv Samsunga oko tržišta luksuznih pametnih telefona u Aziji.

Prva zvanična prodavnica američkog giganta — i druga maloprodajna lokacija bi trebalo da se otvori u Nju Deliju u četvrtak — u trenutku kada, kako ističe Tech Crunch, Apple pojačava svoju proizvodnju u Indiji, nadajući se da će jedno od najvećih svetskih tržišta pametnih telefona pretvoriti u ključno globalno čvorište za sklapanje iPhonea.

Appleovi iPhone trenutno zauzimaju manje od 5% indijskog tržišta pametnih telefona, ali je udio porastao posljednjih godina kako sve više Indijaca kupuje premijum telefone.

Otvaranje Appleove prodavnice od 20.000 kvadratnih metara u luksuznom tržnom centru u vlasništvu Reliancea u finansijskoj prijestonici Mumbaiju privuklo je stotine ljudi koji su stajali u redu da vide Kuka kako otvara staklena vrata.

Osnivanje prvih Appleovih maloprodajnih objekata i povećani napori kompanije da sastavlja iPhone i druge proizvode u Indiji naglašavaju važnost južnoazijskog tržišta za tehnološkog giganta sa sjedištem u američkom Kupertinu. Prema analitičarima JP Morgana, očekuje se da će Apple proširiti svoje proizvodne kapacitete u Indiji kako bi proizveo 25% svih iPhonea do 2025. godine.

Povećana proizvodnja kompanije već počinje da se isplati. Apple je izvezao pametne telefone iz Indije u vrijednosti više od 5 milijardi dolara, što je skoro polovina ukupnog izvoza iz zemlje, u finansijskoj godini koja je završena u martu, prema analitičarima industrije.

“U Appleu, naša misija je da obogatimo živote i osnažimo ljude širom svijeta”, rekao je Kuk u izjavi od ponedjeljka. “Indija ima tako lijepu kulturu i nevjerovatnu energiju i uzbuđeni smo što ćemo graditi na našoj dugogodišnjoj istoriji – podržavajući naše klijente, ulažući u lokalne zajednice i radeći zajedno na izgradnji bolje budućnosti uz inovacije koje služe čovječanstvu.

Investitor