nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Podijeli

Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, pritisnute bojaznima da će očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u zakočiti ekonomiju i potražnju i naznakama pojačanog snabdijevanja.

Cijena barela na londonskom tržištu nakon podneva bila je niža za 1,65 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,47 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,61 dolar nižoj cijeni, od 77,55 dolara, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se i danas fokusirali na izgledno podizanje kamatnih stopa u SAD-u u maju, za četvrtinu postotnog boda, prema prognozama ekonomista koje je anketirao Reuters, što bi označilo kraj ciklusa najagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u proteklih 40 godina.

Njihova prognoza temelji se na ocjeni o – i dalje – solidnom tempu zapošljavanja u najvećoj svjetskoj ekonomiji, nakon što su najnoviji podaci pokazali tek umjereni rast broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj sedmici.

Cijene su pritisnule i izjave izvora u trgovinskim i logističkim krugovima da će utovar nafte u lukama na zapadu Rusije u aprilu vjerovatno dostigli najviši nivo od 2019. godine, signalizirajući pojačano snabdijevanje.