Apple Store Mumbai India, Tim Cook, Kuk

Novo poglavlje u poslovanju kompanije: Apple na velika vrata ušao na tržište Indije, Kina ostaje u sjenci

Podijeli

Izvršni direktor Applea Tim Kuk sastao se u srijedu s indijskim premijerom Narendrom Modijem, obećavši da će nastaviti ulaganje u brzo rastuću ekonomiju, dok kompanija pojačava maloprodajne i proizvodne aktivnosti.

Posjeta, kako ocjenjuje CNN, ilustruje kako se najvrednija svjetska kompanija nastavlja okretati ka Indiji, gledajući njen potencijal i kao potrošačko tržište i kao proizvodno središte. Prema podacima Ujedinjenih nacija, Indija bi trebalo da nadmaši Kinu kao najmnogoljudnija nacija na svijetu do sredine ove godine.

“Od obrazovanja i programera do proizvodnje i životne sredine, posvećeni smo rastu i ulaganju širom zemlje”, napisao je Kuk na Twitteru nakon sastanka, što je ritvitovao i indijski premijer.

Modi je na Twitteru dodao da su njih dvojica razmijenili mišljenja o nizu tema, uključujući “tehnološke transformacije koje se dešavaju u Indiji”.

Kuk boravi ove sedmice u Indiji kako bi otvorio svoje prve fizičke radnje u zemlji, što predstavlja prekretnicu za proizvođača iPhonea na drugom najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona nakon Kine.

Prvi čovjek Apple-a je u četvrtak rukovodio otvaranjem druge trgovine kompanije u glavnom gradu New Deliju, nakon što je ranije ove sedmice otvorio Appleov prvi prodajni objekat u Mumbaiju, pozdravljajući kupce i praveći selfije sa zaposlenima.

Kuk se takođe susreo s drugim zvaničnicima, uključujući ministra IT-a Ashwini Vaishnaw, koji je nakon toga tvitovao da su “razgovarali o produbljivanju Appleovog angažmana u Indiji u proizvodnji, izvozu elektronike, ekonomiji aplikacija, vještinama, održivosti i otvaranju radnih mjesta posebno za žene.”

Rajeev Chandrasekhar, zamjenik ministra za informacione tehnologije Indije, rekao je da je optimista u pogledu toga koliko bi Apple mogao proširiti svoj trag u zemlji.

“Veoma sam uvjeren da partnerstvo između Apple-a i Indije ima mnogo prostora za investicije, rast, izvoz i radna mjesta – udvostručavanje i utrostručenje u narednim godinama”, rekao je on za Reuters.

Appleova ekspanzija u Indiji poklapa se sa 25. godinom poslovanja u toj zemlji.

Gigant sa sjedištem u Kaliforniji je drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona iza Samsunga, ali njegov udio od 6% na indijskom tržištu ostaje mali.

Apple, koji mnogi potrošači u zemlji smatraju preskupim, manji je tržišni igrač od pet najboljih proizvođača mobilnih telefona, predvođenih Samsungom i kineskim proizvođačima pametnih telefona Xiaomi i Vivo.

Očekuje se da će udio američke firme rasti, kako nastavlja da jača svoje prisustvo u maloprodaji zemlje i sve više kupaca se okreće vrhunskim pametnim telefonima.

Apple je takođe pojačao svoju proizvodnju u Indiji, gdje je prvi put počeo proizvoditi iPhone 2017.

Posljednjih mjeseci, Apple je u Indiji proširio proizvodnju nakon što je pretrpio probleme u lancu nabavke u kontinentalnoj Kini, koja čini najveći dio proizvodnje pametnih telefona.

Dva Appleova najveća dobavljača, Foxconn i Wistron, bili su najbrže rastući proizvođači u Indiji tokom posljednjeg kvartala 2022. godine, prema Counterpoint Researchu.

Prošlog mjeseca, izvršni direktor Foxconna Young Liu takođe je proveo sedmicu u zemlji i sastao se s Modijem.

U izjavi ove sedmice, Apple je rekao da radi s dobavljačima na “proizvodnji sve većeg broja komponenti”.

„Rad kompanije sa indijskim dobavljačima svih veličina podržava stotine hiljada poslova širom zemlje“, dodaje se.