Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet

Izvršni direktor Google-a prošle godine zaradio 226 miliona dolara

Podijeli

Google-ov izvršni direktor prošle godine je odnio kući poprilično novca.

Sundar Pičai, izvršni direktor Google-a i Google-ove matične kompanije Alphabet, zaradio je skoro 226 miliona dolara 2022. godine, prema novoj poreskoj prijavi Alphabeta.

Najveći dio plate došao je iz dionica u vrijednosti od više od 218 miliona dolara. Ostatak zarade dolazi iz osnovne plate od 2 miliona dolara i više od 5 miliona dolara za privatno obezbjeđenje.

To je veliki podsticaj za Pičaija, koji je zaradio nešto više od 6 miliona dolara 2021. i 7,4 miliona dolara 2020, prenio je CNN.

Pičaijeva povećanja dionica dolaze svake tri godine, a 2019. je dobio sličan paket od 281 milion dolara.

U međuvremenu, dionice Alphabeta su pale 39 odsto u 2022. usljed šireg usporavanja tehnologije i tržišta. Dionice su od početka ove godine porasle oko 19,5% od januara.

Drugi najviši rukovodioci su takođe primili visoke plate u 2022. godini, iako ni približno tako velike kao Pičaijeve. Prabhakar Raghavan, viši potpredsjednik za znanje i informacije u Googleu i Philipp Schindler, Googleov glavni poslovni direktor, zaradili su po 37 miliona dolara. Finansijski direktor Google i Alphabeta Ruth Porat i Kent Walker, glavni pravnik kompanije, zaradili su po oko 24,5 miliona dolara.

Investitor