rich businessman, wealthy, suit

32-godišnji Japanac je novi svjetski milijarder

Podijeli

Shunsaku Sagami, 32-godišnji osnivač i izvršni direktor M&A Research Institute Holdings, brokerske kuće za spajanja i akvizicije, najnoviji je japanski milijarder.

Akcije kompanije, koja je specijalizovana za spajanja i preuzimanja malih i srednjih firmi, su naglo porasle više od 340% od njenog listiranja na berzi prošlog juna. Sagamijev udio od 73% u kompaniji sada vrijedi nešto više od milijardu dolara, na osnovu zaključne cijene u petak od 10.090 jena (74,36 dolara).

Osnovan 2018. godine, M&A Research Institute koristi vještačku inteligenciju kako bi povezao potencijalne kupce s kompanijama koje su obično suočene s rizikom zatvaranja, iako su profitabilne, jer su njihovi vlasnici stari i ne mogu pronaći nasljednike.

Sagamijeva kompanija je postala vješta u brzom sklapanju poslova, u prosjeku im je za završetak transakcije potrebno nešto više od šest mjeseci u odnosu na prosjek u industriji od godinu dana. U kvartalu koji je završio u decembru 2022. godine, zaključio je 33 transakcije, dok je još 426 poslova još u toku, prema posljednjem izvještaju o zaradi.

Forbes piše da su aktivnosti spajanja i preuzimanja u porastu u Japanu, dostižući rekordnu vrijednost od 4.304 transakcije u 2022. godini, prema Recof-u, japanskoj firmi koja prati tržište spajanja i preuzimanja. One se kreću od velikih poslova do transakcija skromne veličine na koje cilja Sagami. Prošle godine, američka investiciona firma KKR privatizovala je japanski Hitachi transportni sistem u ugovoru vrednom 5,2 milijarde dolara. Raniji poslovi M&A Research Instituta uključuju prodaju IT firme vrijedne 200 miliona jena (prihod) bez nasljednika rivala vrijednog 1,5 milijardi jena (prihod) koji traži ekspanziju.

Sagamija, čiji je prvi posao bio u oglašavanju, a ne u visokim finansijama, podstaklo je vlastito iskustvo da se upusti u područje M&A. Godine 2015. osnovao je modnu medijsku kompaniju pod nazivom Alpaca koju je kupila tokijska agencija za odnose s javnošću Vector i kasnije rebrendirana u Smart Media. Sagami, koji je u to vrijeme bio u srednjim dvadesetim, nastavio je da radi u kompaniji i pomogao joj u daljim akvizicijama.

Dok je bio tamo, uočio je ono što je smatrao neefikasnošću u procesu sklapanja poslova, napisao je u postu na web stranici Instituta za M&A Research. U međuvremenu, Sagami je takođe svjedočio kako je posao njegovog djeda bio prisiljen da se zatvori jer nije bilo nasljednika koji bi ga naslijedio. Sagamijev sveobuhvatni cilj bio je pomoći očuvanju japanskih malih i srednjih preduzeća. Više od 99% svih kompanija u Japanu su mala i srednja preduzeća, a oko dvije trećine njih nema nasljednika, prema Teikoku Databank, finansijskoj istraživačkoj firmi.

M&A Research Institute implementira sistem za uparivanje koji pokreće AI kako bi pomogao u potrazi za potencijalnim kupcima preduzeća čiji vlasnici žele prodati. Naplaćuje naknadu za uspjeh, koja se plaća samo kada je posao zaključen. Ovaj sistem određivanja cijena prilagođen klijentima i pristup vođen vještačkom inteligencijom dali su mu prednost u odnosu na konkurenciju, kažu u firmi.

Uspjeh je podstakao Sagamija da predstavi M&A Research Institute javnosti na rastućem tržištu Tokijske berze u junu prošle godine, manje od četiri godine nakon osnivanja firme.

M&A Istraživački institut prijavio je neto profit od 7,1 miliona dolara uz prihod od 15,7 miliona dolara za kvartal koji je završio decembra 2022. Godišnji prihod kompanije porastao je za skoro 200% u odnosu na prethodnu godinu na 28,8 miliona dolara u fiskalnoj godini koja je završila septembra 2022, uz njen profit skočivši skoro četiri puta na 9,8 miliona dolara u istom periodu. Broj savjetnika za M&A u firmi se više nego udvostručio na 90 do kraja decembra.

Otkrivši da vlasnici preduzeća koji su unovčili kompaniju pitaju kako da investiraju u svoje novostečeno bogatstvo, Sagami se proširio i na upravljanje imovinom, što mu je donijelo dodatne prihode.

Investitor