Lidl supermarket

Pravila u marketima koja mnogi ne poštuju: Kupci uđu bez kolica, a onda proizvode nose u praznim kutijama

Podijeli

Brojni kupci ne znaju pravila ponašanja u marketima, zbog čega nerijetko budu i kažnjeni.

U svakom supermarketu postoje kupci koji ne žele da uzmu kolica za kupovinu sa sobom, ali na kraju kupe više artikala nego što su mislili. Kupci onda traže prazne kartonske kutije na policama kako bi prenijeli izabrane proizvode do blagajne. Postavlja se pitanje da li je dopušteno takve kutije jednostavno uzeti s police i koristiti ih za sebe?

Postoje pravila ponašanja u supermarketima i diskontima poput Lidla i drugih koja rijetko ko zna. Mnogi kupci zbog nepoštovanja propisa budu čak i krivično gonjeni. Na primjer, voće i povrće treba dodirivati ​​vrlo pažljivo. Svako ko otvori pakovanje keksa ili proba voćs počinio je krađu.

Razlog: čak i ako je roba već u kolicima, tj. korpi, i dalje pripada trgovcu dok je kupac ne plati. Ali šta je s praznim kartonskim kutijama koje ostanu nakon što su proizvodi prodati i na policama je ostala samo kartonska ambalaža? Treba li ih takođe tretirati kao vlasništvo supermarketa?

Pojedini marketi ne dozvoljavaju kupcima korišćenje praznih kutija od prodatih proizvoda. Kako prenose njemački mediji, tako je kupac u marketu Netto doživio gadno iznenađenje kada je sa sobom htio da ponese nekoliko proizvoda u njihovim praznim kutijama.

Jasan stav Lidla

Međutim, čini se kako ne gledaju svi trgovci isto na ovu praksu.

“Želimo da naši kupci imaju ugodno i jednostavno iskustvo kupovine u našim poslovnicama. Stoga kupci prazne kutije mogu koristiti i kao pomoć pri transportu prilikom kupovine u poslovnicama. Nije potrebno dopuštenje za korištenje od strane radnika”, rekao je portparol njemačkog Lidla, čiji se dolazak planira i na crnogorsko tržište.

Mondo/Fenix magazin.de/Investitor