Hotel bar restaurant

Crnoj Gori fali do 5.000 sezonskih radnika

Podijeli

Crnoj Gori u ovom trenutku fali 4.000 do 5.000 sezonskih radnika, saopštili su Televiziji Crne Gore iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Iz tog resora očekuju da će zahvaljujući olakšanim procedurama za dobijanje dozvola uspjeti da do početka sezone zaposle nedostajuću radnu snagu. To je ujedno i epilog sastnanka kojem su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i predstavnici Privredne komore.

Iako je svima cilj uspješna ljetnja sezona, poručuju da je prioritet bezbjednost pa će za pojedine radnike iz dalekih zemalja provjere biti rigoroznije.

“Imamo neodstatak radne snage, fali konobara, ne glavnih kuvara nadam se da to svi imaju, ali onih koji pomažu kuvarima, sobarice, spasioci”, kaže Luka Bulatović iz Privredne komore.

Kako nadležni najavljuju čeka nas uspješna ljetnja sezona. Ostalo nam je još samo da pronađemo radnu snagu.

“Nekih 4.000 do 5.000 radnika u ovom trenutku nedostaje, ne pričamo da su to radnici koji će doći iz Nepala, Indije, Pakistana već pričamo i o radnoj snazi iz regiona. Ja se nadam da ćemo ispuniti tu cifru da će naši hotelijeri i ugostitelji imati dovoljan broj radnika za ovu sezonu”, kaže za TVCG ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

Zato ministri ekonomskog razvoja, unutrašnjih poslova i predstavnici privredne komore traže rješenje kako da obezbijede sezonace koji bi upravo našu zemlju odabrali za rad tokom ljeta.

Za pojedince koji dolaze iz dalekih zemalja, a traže vize za ulazak u zemlju i rad u njoj, provjere će biti rigoroznije, a sve radi bezbjedne sezone.

“To je da imaju istorijat izlaska ulaska u zemlju, radni istorijat, poznavanja engleskog jezika, minimum pokazatelja da stvarno žele da se vrate u zemlju nakon obavljenog posla, minimalne bezbjednosne provjere koje moramo da imao da bi bila data dozvola”, navodi Đurović.

“Za sada imamo oko 600 i nešto zahjeva koji su obrađeni, polovina je dobila mogućnost da radi u Crnoj Gori polovina je odbijeno iz raznih razloga. Uglavnom su to problematične zemlje, Indija, Bangladeš, Nepal i Egipat”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Iz MUP-a poručuju da je od nove godine 15.000 ljudi poželjelo da radi u Crnoj Gori, no statistika kaže da mali broj njih želi da se oproba baš u turizmu.

“Na sezonsku radnu snagu se odnosi 324 zahtjeva, o čega je 129 neriješeno, a 195 riješeno, nekih 200 zahtjeva u odnosu na 15.000 što je zaista mali procenat”, saopštio je za TVCG načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju Dragan Dašić.

Razlog je taj, kažu iz MUP-a, što je veliki broj radnika pohrlio u zemlje regiona.

Hrvatska je na primjer za stanovnike Bosne i Hercegovine izdala 40.000 dozvola, za državljane Srbije 20.000, dok je 10.000 državljana Kosova dobilo priliku da radi u Hrvatskoj.

Nemamo međutim podatak koliko crnogorskih državljana je dobilo dozvolu za rad u toj zemlji.

l dok računamo koliko nam sezonskih radnika fali i hoće li doći na jug i sjever naše zemlje, nadležni obećavaju da će se o onima koji su ipak vjerni crnogorskom turizmu brinuti bolje.

Ne ove godine, jer se zakasnilo, ali najavljuju da će za sljedeću godinu razmotriti mogućnost da radnici primaju platu i van sezone.