Manhattan, New York

Uprkos previranjima: Američke banke ostvarile rekordan profit od 80 milijardi dolara

Podijeli

Profit američkog bankarskog sektora dostigao je najviši nivo od oko 80 milijardi dolara u prvom tromjesečju, 33 odsto više nego prije godinu dana, iako se industrija borila s posljedicama propasti dvije banke i najznačajnijim stresom od finansijske krize 2008. godine.

Bankarska previranja bila su velikim dijelom odgovorna za “izvlačenje branika”. Otprilike polovina povećanja ukupne dobiti industrije proizašla je iz jednokratne dobiti koju su ostvarili First Citizens i Flagstar, koji su kupili ostatke Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, nakon što su ih zaplijenili regulatori i prodali uz popust u martu.

Financial Times ocjenjuje da je, uprkos tome, skok profita takođe pokazao da su američke banke generalno imale koristi od povećanja kamatnih stopa, male stope kašnjenja kredita i širenja tržišta rada, uprkos generalnoj nervozi među štedišama i investitorima.

„Većina industrije ne propada“, rekao je Bert Ilaj, nezavisni bankarski konsultant. “Ekonomija je i dalje u prilično dobrom stanju, i to je ono što bi moglo objasniti taj profit.”

Od skoro 4.400 banaka koliko posluje u SAD, samo 197 — ili manje od 5 procenata — ostvarilo je gubitke u prvom tromjesečju, prema BankRegData, dobavljaču podataka koji objedinjuje tromjesečne izvještaje koje su zajmodavci sačinili Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC). “Izvještaji o pozivima” uključuju izvještaj o neto dobiti koji je u skladu sa opšteprihvaćenim računovodstvenim principima.

JPMorgan na čelu kolone

JPMorgan Chase, najveća nacionalna banka po imovini, imala je najveći profit u sekotur, zaradivši 11,7 milijardi dolara u kvartalu od januara do kraja marta od aktivnosti uključujući kreditiranje i obradu plaćanja, u odnosu na 6,4 milijarde dolara u ista tri mjeseca godinu dana ranije.

PacWest je, s druge strane, izgubio 1,2 milijarde dolara, više nego bilo koji drugi zajmodavac u prva tri mjeseca 2023. Ova kalifornijska banka je prošle sedmice rekla da je unajmila savjetnike da pregledaju njene strateške opcije. Silvergate banka, koja je izgubila 538 miliona dolara u prva tri mjeseca ove godine, druga nakon PacWest-a, objavila je početkom marta da se gasi.

Međutim, kao znak da se nevjerovatna dobit neće nastaviti, ukupni trošak kamata za sve banke skočio je 10 puta u odnosu na prije godinu dana na 85 milijardi dolara u prvom tromjesečju, prema BankRegData. To je zato što su banke, posebno od marta, morale da plaćaju više kamatne stope štedišama.

„Donji rezultati izgledaju prilično dobro u prvom tromjesečju, ali neće izgledati dobro u ostatku godine“, rekao je Kristofer Volen, bankarski analitičar i šef Whalen Global Advisorsa.

Volen je rekao da je svaka banka morala da poveća iznos kamate koje je platio štedišama nakon propasti SVB-a. “Troškovi sredstava za banke će se znatno povećati. To će šokirati ljude”, dodao je.

Nedostaci u ključnom segmentu komercijalnih nekretnina – kreditima vezanim za nekretnine koje nijesu zauzeti njihovim vlasnicima – porasli su za trećinu u prvom kvartalu na 12 milijardi dolara, što je najviši nivo od 2020. godine, pokazuju podaci.

Mnogi deponenti su pobjegli radi sigurnosti u prvom tromjesečju. Obim depozita na računima koje pokriva FDIC-ov fond za osiguranje skočio je za 400 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine. Krajem marta, Fond za osiguranje depozita je podržao 10,4 biliona dolara u depozitima potrošača, što je rekord svih vremena.

„Rast kredita je negativniji nego što je bio prije nekoliko mjeseci i to utiče na očekivanja rasta“, rekao je Aleksander Jokum, analitičar koji prati regionalne banke u CFRA Research. “Uopšte ne očekujem veliki rast od regionalnih banaka u narednih nekoliko kvartala.”

Podaci koje je pripremio BankRegData potiču iz kvartalnih izvještaja o pozivima koje navedene i privatne banke moraju podnijeti FDIC-u, od kojeg se očekuje da će objaviti izvještaj na osnovu podnesaka kasnije ovog mjeseca. Podaci nude rani uvid u taj izvještaj, koji bi mogao biti drugačiji ako se prije toga izvrše prilagođavanja. Najmanje jedan zajmodavac srednje veličine, američka podružnica Banco Popular, još nije dostavio svoj izvještaj.

Profit kompanije First Citizens, koja je krajem marta pobijedila na aukciji uz posredovanje FDIC-a za preuzimanje SVB-ovog bankarskog poslovanja, porasla je na 9,5 milijardi dolara u prvom kvartalu, u odnosu na 273 miliona dolara prije godinu dana. Time je First Citizens druga najprofitabilnija banka u zemlji u kvartalu, odmah iza JPMorgana.

Neto prihod Flagstara, koji je sredinom marta stekao veći dio depozita i sve filijale Signature banke, porastao je na 2 milijarde dolara, u odnosu na oko 164 miliona dolara prije godinu dana. Flagstar je podružnica New York Community Bancorp-a, a dionice obje banke su porasle nakon objavljivanja ugovora.

Investitor