JPMorgan Chase

JPMorgan ukida 1.000 radnih mjesta u preuzetoj banci

Podijeli

Bankarski gigant sa Wall Streeta, JP Morgan Chase, otpušta radnike u propalom američkom kreditoru First Republic Bank, nakon što je kupio tu kompaniju ovog mjeseca.

Oko 1.000 radnih mjesta, ili 15% zaposlenih Prve republike biće otpušteno, javlja BBC.

Takođe ove sedmice, First Citizens, koji je kupio američku jedinicu drugog problematičnog zajmodavca, najavio je otpuštanje radnih mjesta.

Ranije ove godine, problemi u američkim regionalnim bankama izazvali su strah od šire krize.

JP Morgan je potvrdio da se radi o smanjenju radnih mjesta u banci sa sjedištem u San Francisku, ali nije naveo broj gubitaka.

Pogođeni zaposleni će primati platu i beneficije tokom 60 dana, zajedno sa paketom koji uključuje paušalnu isplatu i druge beneficije.

JP Morgan je takođe rekao da otpuštenim radnicima pomaže u pronalaženju novih poslova unutar ili izvan kompanije.

“Od naše akvizicije First Republic 1. maja, bili smo transparentni s njihovim zaposlenima i održali smo obećanje da ćemo ih obavijestiti o njihovom statusu zaposlenja u roku od 30 dana”, rekao je glasnogovornik JP Morgan u izjavi.

“Prepoznajemo da su oni pod stresom i neizvjesnošću još od marta i nadamo se da će današnji dan donijeti jasnoću i zatvaranje”, dodao je portparol.

First Republic, koji je bio poznat po velikom poslu sa stambenim kreditima i stabilnim bogatim klijentima, krajem prošle godine bio je 14. najveći kreditor u SAD-u. Početkom aprila vrijedio je više od 20 milijardi dolara.

Međutim, došao je pod pritiskom nakon što je kolaps nekoliko zajmodavaca u SAD-u, uključujući banku Silicijumske doline (SVB) fokusiranu na tehnologiju, izazvao strahove o stanju bankarskog sistema.

First Republic je u aprilu objavio da je izgubio oko 100 milijardi dolara u depozitima jer su klijenti krenuli da povlače svoja sredstva.

Ranije ovog mjeseca, JPMorgan je rekao da će platiti 10,6 milijardi dolara za preuzimanje First Republic u dogovoru uz posredovanje regulatora.

Na širem tržištu, postojala je zabrinutost oko vrijednosti obveznica koje drže banke jer su rastuće kamatne stope učinile te obveznice manje vrijednim.

Propast Prve republike druga je po veličini u istoriji SAD-a. Ranije ovog mjeseca, 84 poslovnice banke u osam država ponovo su otvorene kao filijale JP Morgan Chase Bank, nakon što su regulatori preuzeli kontrolu i prodali je instituciji s Wall Streeta.

U međuvremenu, operacije SVB-a u SAD-u preuzela je kompanija First Citizens, pošto je njeno poslovanje u Velikoj Britaniji kupio bankarski gigant HSBC sa sjedištem u Londonu.

First Citizens takođe planira da ukine oko 500 pozicija bivših radnika SVB-a, saznaje BBC.

U e-poruci koju je BBC vidio ove sedmice, izvršni direktor First Citizens-a, Frenk Holding, istakao je probleme sa kojima se SVB suočio ranije ove godine i rekao da će rezovi uticati na “odabrane korporativne funkcije SVB-a i ne uključuje nijednu poziciju koja je okrenuta klijentima.”