“Napravite tu neugodnu pauzu”: 4 savjeta Tima Kuka za uspjeh

Podijeli

Ne morate biti iz svijeta tehnologije da biste prepoznali ovo ime, Tim Kuk.

Appleov izvršni direktor od 2011. nastavio je nasljeđe Stiva Džobsa kao lidera. Apple je bez sumnje najveća i najuticajnija kompanija. Džobs, osnivač kompanije, ikona je za mnoge koji sanjaju da izazovu domet tehnologije i inoviraju u ovom prostoru. Kuk ne samo da je preuzeo ulogu glavnog izvršnog direktora, već i težak plašt veoma voljenog inovatora.

Kuk je nadmašio svačija očekivanja i pokazao se kao možda najbolji mogući lider koji bi, nakon odlaska Džobsa, Appleu mogao biti potreban. Od momenta kada je preuzeo ulogu izvršnog direktora, Kuk je proizveo brojne inovacije koje uključuju Apple Watch koji mijenja igru u tom segmentu tržišta. Sat pokazuje vrijeme, ali takođe može pratiti vaš otkucaj srca, obavještavati vas o pozivima, SMS-ovima i e-porukama, voditi vas i još mnogo toga. Njegova karijera je potencijalnim liderima pružila niz lekcija o postizanju i održavanju uspjeha. Entrepreneur nam donosi četiri Kukove lekcije koje će vam pomoći da budete uspješni baš kao i on:

1. Budite vizionar

Tim Kuk je preuzeo prethodno dobro uspostavljenu kompaniju od Džobsa. Znao je da treba da izgradi kompaniju, čak i više, kako ne bi dozvolio da Apple ostane u stagnaciji. U tom trenutku, Apple nije mogao stati i izgubiti relevantnost. Kuk je pozdravio promjene i prilagođavanja kompanije i njenih proizvoda. Slijedio je različite puteve koji su uključivali stvaranje platforme za striming koja je distribuirala film Causeway, nominovan za Oskara 2022. u kojem je glumila Dženifer Lorens. Ključni zaključak iz ovoga je da uvijek imate svoje ciljeve, ideje i projekte na kojima ćete raditi. Ovo se takođe odnosi na sva zanimanja kao što su umjetnici, inženjeri, preduzetnici, itd. Biti jasan u pogledu vlastitih ciljeva će vas odvesti na pravi put, jer ćete biti fokusirani.

2. Krenite naprijed bez zaboravljanja prošlosti

Moramo se fokusirati na ono što se trenutno dešava u našem svijetu da bismo razumjeli šta je ljudima potrebno i naučili da zadovoljimo te potrebe. Međutim, važno je imati na umu da se svijet stalno mijenja i da ono što je možda funkcionisalo danas, možda neće sjutra. Stoga morate imati plan kako ćete se prilagoditi promjenjivim okolnostima. Na primjer, Kuk se fokusira na današnje potrebe potrošača za pametnim telefonom, ali je u isto vrijeme uvijek u potrazi za novim karakteristikama i funkcijama za Apple proizvode. Ovo će osigurati da kompanija nastavi da raste. Apple je osnovan 1976. godine, ali nikada nije prestao da se razvija. Pouka ovdje je da trebamo razumjeti svoju prošlost i djelovati u sadašnjosti.

3. Imajte hrabrosti da se istaknete

Etos Kuka i Applea je vrlo jednostavan: da bi se postigao uspjeh važno je raditi više od onoga što rade svi ostali. Slijedeći isti put kao i svi drugi dovešće vas do gomile zamjenjivih alternativa. Stvaranje sopstvenog puta je jedini način da se istaknete. Možete slijediti savjete drugih ili proći kroz vrata koja vam je neko otvorio prije vas, ali da biste bili uspješni, morate unijeti svoj identitet u svoj posao. To se dešava kada ste autentični i vjerni svojoj viziji i pomaže vam da održite korak s konkurencijom.

4. Napravite tu neugodnu pauzu

Appleov izvršni direktor čvrsto vjeruje da treba odvojiti vrijeme da se stvari u potpunosti promisle prije nego što odgovori, čak i ako tišina postane neugodna. On slijedi takozvano “pravilo neugodne tišine“, koje vam jednostavno omogućava da donosite bolje odluke, smanjite greške i efikasno komunicirate. Jednostavno, ali efikasno pravilo traži od vas da odvojite nekoliko minuta za razmišljanje prije nego što odgovorite na pitanja o svom mišljenju. Kada dobijete odgovor, izgovorite ga samo ako ste sigurni da je to najbolji odgovor i rješenje i da je spreman za dijeljenje. Ovo postaje izazovno, ali “Rim nije izgrađen za jedan dan”, primjena pravila je postepen proces.

Međutim, ovo pravio ne znači da gubite ljudski kontakt. Kuk, za razliku od popularnog vjerovanja, nije cijeli dan povezan sa svojim pametnim telefonom ili laptopom. U stvari, on pridaje važnost odvajanju od uređaja i direktnoj komunikcaiji s ljudima. Džobs je imao sličan pristup i to mu je pomoglo da izgradi jaku osnovu u komunikaciji s ljudima u Appleu. Tehnologija nam može pomoći da naučimo mnogo stvari, ali ne bismo trebali da dopustimo da ona preuzme naše veze u stvarnom svijetu.

Investitor