Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Pad na Wall Streetu: Investitori strahuju od rasta kamatnih stopa

Podijeli

Indeksi na Wall Streetu su u srijedu pali dok se čeka da dogovor o limitu zaduživanja američke vlade prođe ključna glasanja u Kongresu, a investitori strahuju i od novog Fedovog podizanja kamatnih stopa.

Dow Jones indeks oslabio je u tako 134,5 bodova ili 0,41 odsto, na 32.908 bodova, nastavivši kliziti i na početku novog mjeseca, nakon što je u maju zabilježio gubitak od 3,48 odsto.

S&P 500 indeks spustio se u srijedu 0,61 odsto, na 4.179 bodova, a Nasdaq indeks za 0,63 odsto, na 12.935 bodova. U maju, pak, S&P je ostvario blagi dobitak od 0,26 odsto, a Nasdaq je skočio 5,8 odsto, ostvarivši najbolji mjesečni performans od maja 2020.

Zvjezdani rezultat tehnološkog sektora

Tehnološki sektor prošli je mjesec imao zvjezdani rezultat, s prosječnim skokom cijena za 9,29 odsto, zahvaljujući uzletu cijena dionica proizvođača čipova. Najveći dobitnici su bili Nvidia, sa skokom cijene za 36 odsto u maju te Broadcom, za gotovo 29 odsto.

Zastupnički dom američkog Kongresa trebalo bi večeras da glasa o izmjenama zakona o finansijskoj odgovornosti, kojim se predviđa ‘skidanje’ granice zaduživanja američkoj vladi od 31.400 milijardi dolara, što je ključan korak kako bi se izbjegao bankrot SAD-a iduće sedmice, prenosi Index.

Nakon toga, predlog izmjena tog zakona biće proslijeđen u Senat, gdje će se rasprava produžiti na vikend, uoči 5. juna, kada bi vlada mogla postupno ostajati bez dovoljno likvidnosti. No, većina analitičara predviđa da će taj zakon biti odobren u Kongresu, a američki predsjednik Džo Biden izjavio je u srijedu kako očekuje da će mu zakon doći na potpis do ponedjeljka.

Velike šanse da Fed opet podigne kamatne stope

“Tržištu obveznica sviđa se da postoji malo fiskalne discipline, a tržištu dionica da sve to neće naštetiti rastu. Mislim da nismo mogli tražiti bolji ishod”, smatra Brad Conger iz Hirtle Callaghan&Co.

Međutim, valuacije dionica pod pritiskom su s obzirom na to da su kamatne stope visoke, ekonomija usporava, a inflacija još treba da padne, dodaje.

Trgovci procjenjuju da su šanse da Fed podigne kamatne stope sredinom juna za 0,25 postotnih bodova 70 odsto. Nove smjernice tržištu će dati izvještaj o zaposlenosti u SAD-u u maju, koji će biti objavljen u petak.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi juče su oslabili, pri čemu je londonski Ftse indeks pao 1,01 odsto, na 7.446 bodova, frankfurtski DAX za 1,54 odsto, na 15.664 bodova, kao i pariski CAC, koji je završio trgovanje na 7.098 bodova.

Paneuropski Stoxx 600 indeks spustio se 1,1 posto, završivši svibanj s gubitkom od 3,2 posto, čime je zabilježio najveći mjesečni pad od početka godine.