wall street, nyse, njujorška berza

Wall Street ima novu zvijezdu

Podijeli

Indeksi na Wall Streetu su protekle sedmice snažno porasli, zahvaljujući rješavanju političke zavrzlame oko daljnjeg zaduživanja američke vlade, kao i rastućim očekivanjima da će Fed u junu pauzirati s podizanjem kamatnih stopa, dok posljednji podaci s tržišta rada sugerišu da je postignuto meko prizemljenje najveće svjetske ekonomije.

Dow Jones je tokom radnih dana ove sedmice porastao 2 odsto, na 33.762 boda, zahvaljujući skoku u petak za 2,12 odsto, što je bio njegov najveći dnevni porast od januara.

Istovremeno, S&P 500 porastao je 1,8 odsto, na 4.282 boda, a Nasdaq indeks za 2,5 odsto, na 13.240 bodova. Nasdaq je tako ojačao već šestu sedmicu zaredom, što je najduži period rasta tog indeksa tehnoloških dionica od 2020, a dosegnuo je i najviši nivo od aprila 2022.

Dobrom raspoloženju na berzi uveliko je doprinijelo rješavanje pitanja nastavka zaduživanja američke vlade, nakon što je Zakon o fiskalnoj odgovornosti bez većih problema usvojen u oba doma američkog Kongresa.

Također, tržišni učesnici sve su uvjereniji da će Fed u junu pauzirati s daljim podizanjem kamatnih stopa, a moguće i u julu, najviše zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada, prenosi SEEbiz.

NVidia nova berzanska zvijezda

A za zvjezdane rezultate tehnološkog sektora najzaslužnija je dionica kompanije Nvidia, koja je sredinom sedmice dosegnula rekordnih 1.000 milijardu dolara tržišne vrijednosti, podstaknuvši rast i cijelog tehnološkog sektora kojem pripada.

No, rast cijene dionice Nvidije od gotovo 170 odsto od početka godine ukazuje s čime se ulagači suočavaju na tržištu, kojim dominiraju dobre performanse kompanija s velikom tržišnom kapitalizacijom dok većina ostalih kompanija ne bilježi takva postignuća.

Comments are closed.