robot, artificial inteligence,

42% izvršnih direktora kaže da bi vještačka inteligencija mogla uništiti čovječanstvo za 5 do 10 godina

Podijeli

Mnogi poslovni lideri ozbiljno su zabrinuti da bi vještačka inteligencija (AI) mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu u ne tako dalekoj budućnosti.

Četrdeset dva odsto izvršnih direktora anketiranih na samitu izvršnih direktora Jejla ove sedmice kaže da AI ima potencijal da uništi čovječanstvo za pet do deset godina od sada, prema rezultatima istraživanja objavljenim isključivo za CNN.

“Prilično je mračno i alarmantno”, rekao je profesor Džefri Sonenfeld u telefonskom intervjuu, pozivajući se na nalaze.

Istraživanje, sprovedeno na virtuelnom događaju koji je održao Sonenfeldov institut za izvršno rukovodstvo, pokazalo je malo konsenzusa o rizicima i mogućnostima povezanim sa AI.

Sonenfeld je rekao da je anketa uključila odgovore 119 izvršnih direktora iz različitih sektora poslovanja, uključujući generalnog direktora Walmarta, generalnog direktora Coca-Cole, čelnike IT kompanija poput Xeroxa i Zooma, kao i izvršne direktore iz farmaceutske industrije, medija i proizvodnje.

Poslovni lideri su pokazali oštru podjelu oko toga koliko je AI opasna za civilizaciju.

Dok je 34% izvršnih direktora reklo da bi vještačka inteligencija potencijalno mogla da se uništi čovječanstvo za deset godina, a 8% da bi se to moglo dogoditi za pet godina, 58% je uvjereno da se to nikada ne bi moglo dogoditi i “nijesu zabrinuti”.

U posebnom pitanju, Jejl je otkrio da 42% anketiranih izvršnih direktora kaže da je potencijalna katastrofa AI precijenjena, dok 58% kaže da to nije slučaj.

Nalazi dolaze samo nekoliko sedmica nakon što su desetine lidera u industriji vještačke inteligencije, akademika, pa čak i nekih poznatih ličnosti, potpisalo izjavu u kojoj se upozorava na rizik od “izumiranja” od AI.

U toj izjavi pozvano je društvo da preduzme korake kako bi se zaštitilo od opasnosti AI.

“Ublažavanje rizika od izumiranja od AI treba da bude globalni prioritet uz druge društvene rizike kao što su pandemije i nuklearni rat”, navodi se u saopštenju.

Džefri Hinton, “kum AI”, je nedavno odlučio da alarmira tehnologiju kojoj je pomogao da se razvije nakon što se brinuo koliko je inteligentna postala.

„Ja sam samo naučnik koji je iznenada shvatio da ove stvari postaju pametnije od nas“, rekao je Hinton za CNN-a Jake Tappera u maju. „Želim da zazviždim i kažem da bismo trebali ozbiljno da se brinemo o tome kako da spriječimo da te stvari preuzmu kontrolu nad nama.”

Hinton je za CNN rekao da će vještačka inteligencija, ako “postane mnogo pametnija od nas, biti vrlo dobra u manipulaciji”, uključujući “zaobilaženje ograničenja koja smo joj postavili”.

Dok poslovni lideri raspravljaju o opasnostima AI, izvršni direktori koje je anketirao Jejl pokazali su određeni stepen slaganja oko opasnosti.

Samo 13% izvršnih direktora reklo je da je potencijalna mogućnost AI precijenjena, dok je 87% reklo da nije.

Izvršni direktori su naveli da će AI imati najveći transformativni uticaj u tri ključne industrije: zdravstvu (48%), profesionalnim uslugama/IT (35%) i medijima/digitalnoj industriji (11%).

Kako neki unutar i izvan tehnološkog svijeta raspravljaju o scenarijima “sudnjeg dana” oko AI, vjerovatno će postojati neposredniji uticaji, uključujući rizike od dezinformacija i gubitka poslova.

‘Razgovaramo jedno pored drugog’

Sonenfeld, guru menadžmenta na Jejlu, rekao je da se poslovni lideri CNN-a dijele u pet različitih tabora kada je u pitanju AI.

Prva grupa, kako je opisao, uključuje “znatiželjne stvaraoce” koji su “naivni vjernici” koji tvrde da sve što možete učiniti, trebate učiniti.

“Oni su kao Robert Openhajmer, prije bombe”, rekao je Sonenfeld, misleći na američkog fizičara poznatog kao “otac atomske bombe”.

Zatim tu su “euforični istinski vjernici” koji vide samo dobro u tehnologiji, rekao je Sonenfeld.

Primjećujući bum vještačke inteligencije izazvan popularnošću ChatGPT-a i drugih novih alata, Sonenfeld je opisao „komercijalne profitere“ koji sa entuzijazmom žele da unovče novu tehnologiju.

„Oni ne znaju šta rade, ali se utrkuju u tome“, rekao je.

A tu su i dva tabora koji se zalažu za svojevrsno suzbijanje AI: aktivisti za uzbunu i zagovornici globalnog upravljanja.

“Ovih pet grupa pričaju jedna mimo druge, sa pravednim ogorčenjem”, rekao je Sonenfeld.

Nedostatak konsenzusa oko toga kako pristupiti AI-u naglašava kako čak i kapiteni industrije i dalje pokušavaju zamotati svoje glave oko rizika i nagrada oko onoga što bi moglo biti stvarna promjena u društvu.