wizz air, ryanair

Zašto je era jeftinih letova u Evropi možda već završena

Podijeli

Čini se da su dani jeftinih avionskih karata u Evropi prošli. U većini mjesta povratak na cijene letova prije pandemije nije nigdje na vidiku. To potvrđuju, na primjer, podaci njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, koji je objavio da je prosječna cijena međunarodnog leta u aprilu 2023. bila 33,4% viša nego godinu prije, piše Deutsche Welle (DW).

„Baš kao što svi trenutno doživljavamo ogromna povećanja troškova, posebno zbog visokih cijena goriva i energije, rastu i troškovi za avio kompanije, aerodrome, kompanije za održavanje i pružaoce usluga“, kaže stručnjak za avijaciju Kord Šelenberg.

Pored toga, potražnja za avionskim putovanjima u Evropi je veoma visoka otkako su putovanja postala pristupačnija. Ali, kapaciteti letova nijesu tako visoki kao 2019. “Tako velika potražnja zadovoljava malu ponudu”, dodaje Šelenberg.

Prema podacima Njemačkog vazduhoplovnog saveza (BDL), vazdušni saobraćaj u Njemačkoj je prošle godine bio 70% u odnosu na 2019. „To znači da je oporavak u Njemačkoj sporiji nego u drugim evropskim zemljama gdje su 2022. godine bile ponude letova na 84% od onoga što su bili u 2019“, navodi BDL u svom najnovijem izvještaju o industriji.

Skupi ljetnji letovi

Internetska stranica za poređenje cijena Idealo nedavno je izvijestila da su cijene ljetnjih karata porasle za 20% u odnosu na prošlu godinu.

„U ovom trenutku, putnici su spremni da plate više cijene“, kaže Šelenberg. “Ostaje da se vidi da li je to zbog efekta sustizanja – da ljudi konačno mogu ponovo da putuju nakon pandemije – ili generalne promjene u stavu u industriji. Putovanje avionom može jednostavno koštati više jer je nekada bilo previše jeftino.”

Ipak, Kristof Brucel, profesor upravljanja vazdušnim saobraćajem na Međunarodnom univerzitetu primijenjenih nauka u Bad Honefu, Njemačka, očekuje pad cijena, barem u kratkom roku.

“Sljedeće godine cijene će vjerovatno ponovo pasti”, smatra on. Brucel kaže da će pad cijena biti rezultat toga što avio kompanije počnu povećavati svoje kapacitete.

Nema više super jeftinih karata

Ipak, postoji mnogo toga što ukazuje na to da više neće biti povratka na ponekad izuzetno niske cijene avionskih karata.

Izvršni direktor Ryanair-a Majkl O’Liri, na primjer, nedavno je priznao da su dani jeftinih karata od 10 eura prošli. Prosječna cijena karata aviokompanije će porasti od 40 do 50 eura u narednih nekoliko godina, rekao je on za BBC.

Glavni razlog su, kako je rekao, visoke cijene mlaznog goriva. To potvrđuje Harald Zajs, profesor na Harz Univerzitetu primijenjenih nauka u Vernigerodeu u Njemačkoj, čije se istraživanje fokusira na održivost u turizmu.

„Fosilna goriva će postati veoma skupa“, kaže on. “Ako se oslanjate na kerozin, nećete imati drugog izbora nego da sve veće troškove prebacite na kupce”, rekao je za DW.

Ovo je posebno tačno jer je avioindustrija pod sve većim pritiskom da odgovara za ekološku štetu koju prouzrokuje.

„Ekološki troškovi letenja trebalo bi da se mnogo snažnije odraze na cijene avionskih karata“, kaže Verner Reh, glasnogovornik radne grupe za transport u udruženju za zaštitu životne sredine BUND.

“Jedna tona CO2 uzrokuje klimatsku štetu od 180 eura”, kaže on. Najjednostavniji način da se ovo uračuna, kaže, je porez na kerozin. Ekonomski let od Njemačke do Dominikanske Republike bio bi skuplji za oko 180 eura, izračunava on. Međutim, Reh kaže da bi implementacija takvog poreza na međunarodnom nivou bila “izuzetno teška”.

Održiva goriva povećavaju troškove

Sve veća upotreba održivih avio goriva (SAF) će vjerovatno povećati troškove avio-kompanijama u narednim godinama. Mjere EU-a „Fit for 55“, na primjer, koje imaju za cilj smanjenje neto emisija stakleničkih gasova za 55% do 2030. godine, predviđaju da se koriste održivija avionska goriva, uključujući miješana goriva. Za aviokompanije, to znači povećanje troškova goriva do 16% po toni u poređenju sa čistim fosilnim kerozinom, prema nedavno predstavljenoj studiji revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers Njemačka.

“Oni koji žele da lete održivije u budućnosti moraće da plate više za to”, kaže Jan Vile, koautor studije.

U međuvremenu, ekonomski istraživački institut SEO Amsterdam Economics izračunao je da će paket “Fit for 55” povećati cijenu povratnog leta unutar Evrope na udaljenosti od 3.000 kilometara za 45 eura do 2030. i za 65 eura do 2035. U međuvremenu, u drugoj studiji, istraživači su otkrili da će eliminacija emisija gasova staklene bašte iz evropskog vazduhoplovstva do 2050, kao što je cilj, koštati ukupno 820 milijardi eura. Jedna od posljedica ovoga, kažu istraživači, biće više cijene karata.

Prevod i obrada: Investitor.me