oil platform, nafta, petrol

OPEC: Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti

Podijeli

Globalna potražnja za naftom će za oko 20 godina porasti na 110 miliona barela dnevno, čime će svjetska potražnja za energijom ojačati 23 odsto, saopštila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

″Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti,” rekao je generalni sekretar OPEC-a, Haitham Al Ghais, obraćajući se na inauguralnoj konferenciji Energy Asia održanoj u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru, prenosi Euronews.

On je kazao da u OPEC-u procjenjuju da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 miliona barela dnevno do 2045. godine, dodajući da će nafta do tada i dalje činiti oko 29 odsto energetske mješavine.

“Vidimo da će se globalna potražnja za energijom povećati 23 odsto do 2045. godine”, rekao je Al Ghais.

Prognoza je u suprotnosti s predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenju rasta godišnje potražnje s 2,4 miliona barela dnevno ove godine na 400 hiljada barela dnevno 2028.

Prije dvije sedmice, IEA je prognozirala da će globalna potražnja za naftom porasti šest odsto od prošle godine, na 105,7 miliona barela dnevno 2028, zahvaljujući petrohemijskom i avio sektoru.

Al Ghais je dodao da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost sadašnjih energetskih sistema i dovesti do “energetskog haosa”.