Kristijan Zeving, Deutsche bank

Centralne banke imaju još dosta posla oko inflacije

Podijeli

Centralne banke imaju još dosta da rade na obuzdavanju inflacije, izjavio je direktor Deutsche banke, Kristijan Zeving.

“Bila bi opasna greška da se sada odustane”, rekao je Zeving za portal The Pioneer.

“To bi bilo kao da ste imali temperaturu 40, pa je oborili na 38,5 ili 39 i odmah prestanli da uzimate lijek. Bolest se onda vrati”, rekao je Zeving, koji je i predsjednik Saveznog udruženja njemačkih banaka.

Evropska centralna banka (ECB) je od jula prošle godine osam puta povećala referentnu kamatu u eurozoni. Stopa po kojoj poslovne banke pozajmljuju novac od ECB sada je na četiri odsto.

Veća kamata poskupljuje kredite, što hladi tražnju i, sledstveno, inflaciju. Predsjednica ECB Kristin Lagard je najavila da će u julu kamate najvjerovatnije ponovo nići naviše.

“Nema nikakve sumnje da ECB i američke Federalne rezerve čine sve da zauzdaju inflaciju”, rekao je Zeving. ECB nastoji da inflacija u eurozoni srednjoročno bude oko dva odsto.

Međutim, skuplje finansiranje guši i privredni rast i “centralne banke računaju da ćemo možda imati recesiju”, dodao je.

Skuplji krediti obeshrabruju investicije i potrošnju, važne generatore privrednog rasta. Zeving stoga ocjenjuje da će ekonomska situacija u Njemačkoj u drugoj polovini godine biti teža, a možda i prvi kvartal 2024.

“Međutim, ispravno je pomučiti se oko inflacije i izbaciti je iz sistema”, zaključio je direktor Dojče banke. Njemačka privreda, prema njegovim rečima, to može da izdrži.

dpa