investors, business, analyzing, traders, stock exchange, berza, brokeri

Svjetska tržišta: Uzlet indeksa u prvom polugodištu

Podijeli

Indeksi na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasli, najviše zahvaljujući uljepšavanju portfelja na kraju kvartala, a zahvaljujući nadi ulagača da se bliži kraj povećanju kamata, u cijelom prvom polugodištu berzovni indeksi su zabilježili velike dobitke.

Na Wall Streetu, Dow Jones prošle sedmice je porastao 2 odsto na 34.407 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,35 odsto na 4.450 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 odsto na 13.787 bodova.

Rast indeksa najviše se pripisuje uljepšavanju portfelja jer pred kraj tromjesečja portfelj menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su u proteklom kvartalu imale najbolje performanse. Tako su prošle sedmice najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla…

Od početka godine Dow Jones porastao je 3,8 odsto, dok je S&P 500 skočio gotovo 16, a Nasdaq više od 31 odsto, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

No, postavlja se pitanje je li taj rast opravdan, s obzirom da se rast ekonomije usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok centralne banke signaliziraju dalje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija i dalje kreće znatno iznad ciljanih razina.

Predsjednik Feda Džerom Pauel kazao je prošle sedmice da će kamate vjerovatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih nivoa.