business, meeting, ceo, managers

Nastavljena rasprodaja, dio Studio Moderne kupio kineski biznismen

Podijeli

Studio Moderna slovenačkog biznismena Sandija Češka je nakon nedavne rasprodaje robnih marki prodala i maloprodaju.

Kupio ju je trgovac madracima Matratzen Concord iz Njemačke, rekao je za Finance osnivač i vlasnik Studija Moderna Sandi Češko. Još se traže rješenja za ostatak koncerna, koji je navodno pred bankrotom, prenosi Indikator.

Matratzen Concord je u vlasništvu kineskog biznismena koji je takođe bio dobavljač za Studio Modernu. Dio koji je njemačka firma sada otkupila od Studija Moderna predstavlja oko četvrtinu dosadašnjih prihoda, navodi list.

“I dalje restrukturiramo ostale dijelove Studija Moderna, još ne mogu reći više”, rekao je za Finance Česko. Sredinom maja prodao je robne marke Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop švajcarskoj kompaniji Dormeo preduzetnika Darka Horvata.

Češko je lani u aprilu preko finansijskog holdinga Studio Moderna Founders ponovno preuzeo holandsku kompaniju Studio Moderna Holdings koju je prethodno prodao fondovima raznih investitora. Prema pisanju lista, firma je već tada bila u problemima, koje su produbili ruski napad na Ukrajinu i sankcije protiv Rusije.

Kako je rekao Češko, zaposleni Studija Moderna danas su primili plaće za maj. “Ne planiramo odgodu isplate junskih plata i dalje”, dodao je.