JPMorgan Chase

Najveća američka banka iznenadila rezultatima

Podijeli

Najveća američka banka, JPMorgan, objavila je podatke o kvartalnim rezultatima boljim od očekivanih, poduprtim Fedovim nastavkom povećanja kamatnih stopa i njegovim preuzimanjem posrnule First Republic Bank.

Prihodi JPMorgana za ovo tromjesečje porasli su 34,5 odsto na 41,3 milijarde dolara i nadmašili konsenzusnu procjenu od 38,85 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) za ovaj kvartal skočila je 58 posto na 4,37 dolara, iznad konsenzusne procjene od 3,76 dolara. Neto dobit porasla je 67 odsto na 14,47 milijardi dolara, iznad očekivanja od 11,9 milijardi dolara, prenosi SEEbiz.

Najveći dio povećanja profitabilnosti rezultat je porasta neto prihoda od kamata, koji je skočio 44 odsto na 21,9 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 21 milijarde dolara. Ovo je peti uzastopni kvartal dvocifrenog rasta neto kamata.

Prosječni depoziti pali su dva odsto na godišnjem nivou, dok su prosječni krediti skočili 19 odnosno 15 odsto u odnosu na prvo tromjesečje.

Kompanija je prijavila 2,9 milijardi dolara troškova kreditnih gubitaka u kvartalu, dok bi isključujući First Republic Bank, koju je JPMorgan preuzeo u maju, ovaj trošak iznosio 1,7 milijardi dolara. Neto rezervacije iznosile su ukupno 326 miliona dolara i uglavnom su bile izražene u segmentu komercijalnog bankarstva, dok su se otpisi od 1,4 milijarde dolara uglavnom odnosili na kreditne kartice.

Uprava kompanije izjavila je da je “američka ekonomija i dalje otporna, potrošači imaju zdrave bilanse i još troše, ali nešto sporije”. Banka je priznala da je došlo do blagog pogoršanja na tržištu rada, ali da je “ostao snažan rast zaposlenosti”.

JPMorgan očekuje godišnji neto prihod od kamata od oko 87 milijardi dolara, u poređenju s oko 84 milijarde dolara koliko je menadžment očekivao u maju.

Očekuje se da će prilagođeni troškovi iznositi 84,5 milijardi dolara, u poređenju s prethodnom prognozom od 81 milijarde dolara. Neto gubici po kreditnim karticama očekuju se po stopi od 2,6 odsto, nepromijenjenoj u odnosu na prognozu iz aprila.

Dionice JPMorgana su na početku trgovanja zabilježile rast od oko dva odsto na 151,9 dolara, dok su od početka godine zabilježile plus od 13,3 odsto.