Smijenjena kompletna uprava Elektroprivrede BiH

Podijeli

Vlada Federacije BiH smijenila je kompletnu upravu Elektroprivrede BiH na čelu sa Admirom Andelijom kojeg je postavila stranka Demokratska fronta (DF) na ovo mjesto 2020. godine.

Vlada je, kako prenose sarajevski mediji, ovu tačku stavila na dnevni red i kao odgovor na zahtjev rudara koji su premijeru Nerminu Nikšiću jutros uputili zahtjev za smjenom uprave EP BiH koja se oglušila o njihove zahtjeve za prekid štrajka što podrazumjeva isplatu plaće i toplog obroka odnosno poštivanje kolektivnog ugovora koji je nedavno potpisan.

Kao vršilac dužnosti direktora imenovan je Sanel Buljubašić, kadar Socijaldemokratske stranke BiH (SDP BiH), koji je svojevremeno bio član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH.

Kriza je kulminirala nakon što rudari RMU Zenica nisu dobili plaću za juni i topli obrok za maj. Oni su dva dana proveli u jami Raspotočje, a nakon toga je Vlada FBiH tražila od Elektroprivrede isplatu sredstava, što su oni odbili.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputio je Vladi Federacije BiH zahtjev za hitnu smjenu Uprave JP Elektroprivreda BiH, “kako bi se izbjegle ogromne štete koje se mogu proizvesti u navedenih par dana u svim rudnicima u sastavu Koncerna”.

Smatraju da hitna smjena Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo može proizvesti puno manju štetu od svega što aktuelno rukovodstvo Jovog preduzeća može proizvesti u narednim danima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna, navedeno je u zahtjevu upućenom Vladi FBiH, prenosi Indikator.ba.