Stiv Džobs, Steve Jobs

Stiv Džobs je imao vlastiti test prilikom intervjua za posao u Apple-u: “Da li bih popio pivo s ovom osobom?”

Podijeli

Legendarni Stiv Džobs je imao svojevrsni ‘test piva’ koji bi koristio tokom intervjua sa potencijalnim novim radnicima u Apple-u.

Protiveći se ideji da intervjui za posao moraju biti prilično formalni procesi, pokojni izvršni direktor Applea želio je da spriječiti situacije u kojima se tokom razgovora za posao kandidati “naoružavaju” unaprijed planiranim i skriptovanim odgovorima.

Ključno pitanje za Džobsa prilikom intervjuisanja bilo je: „Da li bih popio pivo sa ovom osobom? Da li bih razgovarao s njim ili njom na opušten način dok šetamo?”

Američki magazin AS izvještava da bi Džobs izveo izabranog sagovornika iz kancelarije, otišao s njim u šetnju ili ga odveo na piće kako bi odlučio da li je to zaista osoba s kojom želi da radi.

Ovo bi pomoglo i potencijalnom zaposlenom da se otvori i opusti, uklanjajući se iz krutog okruženja intervjua u kancelariji.

AS navodi da bi im Džobs tokom opuštenog razgovora postavljao pitanja u rasponu od onih tradicionalnih intervjua, poput “Kada ste zadnji put postigli neki uspjeh na koji ste posebno ponosi?” ili još ležernije: “Šta si radio prošlog ljeta?”

Rijetko je bilo tačnih ili pogrešnih odgovora na ova pitanja, a Džobs je jednostavno pokušavao da ih malo bolje upozna i odluči da li je osoba dovoljno dobra za rad u Apple-u.

Ali, da ne bude zabune, on je i dalje tražio samo najbolje od najboljih. Džobs je otvoreno govorio o tome kako je uvijek tražio ‘A-Igrače’ za poslove. Ovo je bio njegov izraz za one koje je smatrao najvišom klasom – crème de la crème.

Prethodno je objasnio: „Otkrio sam da kada skupite dovoljno A-igrača, kada prođete kroz nevjerovatan posao pronalaženja ovih A-igrača, oni zaista vole raditi jedni s drugima”.

“Zato što nikada ranije nijesu imali tu priliku”, dodao je.

Pa, s obzirom na Appleovo mjesto u svijetu i naše današnje živote, čini se da je njegov proces intervjuisanja i ‘test piva’ bio prilično uspješan.