chip factory, technology, laboratory

Kina pokreće novi državni fond od 40 milijardi dolara za jačanje industrije čipova

Podijeli

Kina je spremna da pokrene novi investicioni fond sa ciljem prikupljanja oko 40 milijardi dolara za svoj sektor poluprovodnika, rekla su Reutersu dva izvora upoznata s tim, dok zemlja pojačava napore da sustigne SAD i druge rivale u tom segmentu.

Vjerovatno će to biti najveći od tri fonda koje je pokrenuo Kineski investicioni fond za industriju integrisanih kola, takođe poznat kao Veliki fond.

Jedna od glavnih oblasti ulaganja biće oprema za proizvodnju čipova, rekli su izvori.

Predsjednik Si Đinping dugo je naglašavao potrebu da Kina postigne samodovoljnost u poluvodičima. Ta potreba je postala još hitnija nakon što je Vašington uveo niz mjera izvozne kontrole u posljednjih nekoliko godina, navodeći strah da bi Peking mogao koristiti napredne čipove za jačanje svojih vojnih sposobnosti, navodi Reuters.

U oktobru su SAD uvele sveobuhvatan paket sankcija kojim je Kini smanjen pristup naprednoj opremi za proizvodnju čipova, a američki saveznici Japan i Holandija preduzeli su slične korake.

Kancelarija za informisanje Državnog saveta, koja se bavi medijskim upitima u ime vlade, ministarstva finansija i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, nije odmah odgovorila na Reutersove zahteve za komentar.

Veliki fond takođe nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Proces prikupljanja sredstava vjerovatno će potrajati mjesecima i nije jasno kada će treći fond biti pokrenut ili da li će biti unesene dalje izmjene u plan, kazala su dva izvora.

Podržavaoci prethodna dva fonda Velikog fonda uključuju ministarstvo finansija i državne entitete kao što su China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation i China Telecom.

Tokom godina, Veliki fond je obezbedio finansiranje dvije najveće kineske livnice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i Yangtze Memory Technologies, proizvođača fleš memorije i niz manjih kompanija i fondova.

Uprkos tim investicijama, kineska industrija čipova se bori da igra vodeću ulogu u globalnom lancu snabdijevanja, posebno za napredne čipove.

Veliki fond razmatra angažovanje najmanje dvije institucije za ulaganje kapitala novog fonda, rekle su tri osobe.

Investitor

Naslovna fotografija: Freepik