job, interview, city, worket, business, street, crowd

S&P snizio kreditni rejting pet američkih banaka

Podijeli

S&P Global Ratings snizio je u ponedjeljak kreditni rejting pet regionalnih američkih banaka za jedan stupanj i nagovijestio negativne izglede za nekoliko drugih u ponedjeljak.

Agencija za rejting je u bilješci o istraživanju navela da je trenutno “teško” kreditno okruženje uzrokovalo snižavanje rejtinga pet banaka, koje uključuju KeyCorp, Comerica, Valley National Bancorp, UMB Financial i Associated Bank.

Odluka S&P-a uslijedila je samo dvije sedmice nakon što je Moody’s uzburkao finansijska tržišta nakon što je najavio slična smanjenja i rekao da preispituje svoje kreditne rejtinge većih banaka — uključujući Bank of New York Mellon, State Street i Northern Trust.

Nakon bankarskih previranja ranije ove godine koja su počela kolapsom banke Silicijumske doline (SVB), mnoge regionalne banke morale su da plate veće kamate na depozite kako bi spriječile klijente da povuku svoja sredstva. To je direktno pojelo njihovu profitabilnost. Mnoge regionalne banke su se borile da spriječe odliv depozita.

S&P je kao jedan od razloga za smanjenje rejtinga naveo pad prosječnih depozita Comerica od 14 milijardi dolara od drugog kvartala prošle godine do ove godine. Takođe je ukazao na svoj “relativno visok udio komercijalnih i neosiguranih depozita”, navodi se u bilješci u kojoj obrazlaže svoju odluku.

Slični problemi su se pojavili i u ostale četiri banke kojima je S&P snizio rejting.

Sve u svemu, 90% bankarskih S&P stopa ima stabilne izglede. Preostalih 10% ima negativne izglede, a nijedan nema pozitivne, saopštio je u ponedeljak S&P.

Investitor