Rudnik uglja Pljevlja

Lekić razriješen, Rudnik uglja ima novog direktora

Podijeli

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja jednoglasno je razriješio izvršnog direktora Milana Lekića i za vršioca dužnosti direktora imenovao Alena Petra Štulića, saopšteno je iz državne energetske kompanije.

“Nakon što je Inspekcija rada utvrdila da je Lekić nezakonito imenovan na funkciju izvršnog direktora Rudnika uglja i naredila Odboru direktora da otkloni nepravilnosti i nezakonitosti, na ovom organu je isključivi posao postupanja po zakonu. U suprotnom, Odbor bi ušao u zonu krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i doveo u pitanje funkcionisanje kompanije, oglušujući se o naredbu nadležnog organa i održavajući u pravnom sistemu nezakonitu odluku i nezakoniti ugovor, a shodno tome i nezakonitog zastupnika kompanije”, navodi se u saopštenju Odbora.

Odbor je, kako dodaju, postupio isključivo po zakonu i naredbi Inspekcije rada. Navode da “prethodne peticije, molbe, pritisci i zloupotrebe institucija nijesu mogle imati apsolutno nikakvu ulogu u donošenju odluke niti su bilo koji pojedinac, grupa ili institucija mogl uticati na zakonitost rada ovog organa”.

“Izvršni direktor Rudnika uglja ne može se birati peticijama, skupovima, pritiscima, molbama, obredima, već isključivo u skladu sa zakonima države Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Za vršioca dužnosti do izbora izvršnog direktora a najduže 60 dana imenovan je Alen Petra Štulić, zaposlen u toj kompaniji. Odbor direktora će u zakonskom roku pokrenuti postupak javnog konkursa za izbor izvršnog direktora kompanije.

“Na javnom konkursu moćiće da se prijavi svaki građanin koji ispunjava uslove da bude izvršni direktor pune četiri godine, na koji period se bira u skladu za Zakonom o privrednim društvima”, dodaje se u saopštenju.