beijing, china

Kineski građevinski div izdaje nove akcije kako bi vratio dug

Podijeli

Kineski građevinski div Country Garden u srijedu je rekao da planira da prikupi 34 miliona dolara izdavanjem novih dionica, što je njegov najnoviji pokušaj da riješi probleme s dugom i obuzda produbljujuću imovinsku krizu koja opterećuje kinesku ekonomiju.

U prijavi na berzi u Hong Kongu, Country Garden je naveo da planira da izda 350,6 miliona dionica kompanije po cijeni od 77 hongkonških centi sljedeće srijede. Prihod neće ići kompaniji. Umjesto toga, oni će ići u podružnicu kompanije Kingboard Holdings Limited sa sjedištem u Hong Kongu, proizvođača materijala i hemikalija s odjelom imovine, kojem Country Garden duguje milione dolara.

Country Garden, najveći kineski investitor, prodaje svoje dionice uz popust od 15 odsto na cijenu od utorka. Ona se nalazi na ivici neizmirenja obaveza nakon što je propustila dvije otplate kamata ranije ovog mjeseca. Kompanija ima rok do iduće sedmice da otplati offshore obveznica ili će biti u kašnjenju prema kreditorima.

Od 2022. godine Country Garden je imao oko 190 milijardi dolara obaveza. U posljednjih nekoliko godina, nekoliko desetina kineskih investitora za nekretnine, uključujući neka od najvećih imena u sektoru, dospjelo je pod teret duga nagomilanog godinama prekomjernog zaduživanja.

Country Garden je uspio da izbjegne tu sudbinu, ali nagli pad prodaje koji je počeo prije nekoliko mjeseci pogoršao je njegove finansijske bilanse. Pored propuštenih plaćanja kamata, kompanija pregovara sa kreditorima da odgodi otplatu kineske obveznice, koja dospijeva kasnije ove sedmice, do 2026. godine.

Rečeno je da i duguje podružnici Kingboard Holdingsa oko 200 miliona dolara, koje treba da plati u ratama, a konačna isplata dospijeva u decembru. Nove dionice Country Gardena predstavljaju 1,27 odsto postojećih dionica kompanije.

Kasnije u srijedu, očekuje se da će kompanija objaviti rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci 2023. godine. Ranije ovog mjeseca je upozorila da očekuje gubitak između 6,2 milijarde i 7,5 milijardi dolara za prvih 6 mjeseci, navodeći “teški period bez presedana” za kinesku industriju nekretnina.

Akcije kompanije su od početka godine pale 67 odsto.

Investitor