mobile pay, smart pay, POS

Bitka za digitalne novčanike: Velike banke se udružuju kako bi se odbranile od prodora tehnoloških divova u svijet finansija

Podijeli

Najveće američke banke spremaju novi, jaki odgovor u svojim naporima da brane svoj teren od Big Tech grupe, tehnoloških divova koji sve više prodiru na finansijsko tržište.

JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo i drugi, sljedeće godine planiraju da lansiraju uslugu “Paze”: mobilni novčanik koji će se direktno povezivati ​​na račune kreditnih i debitnih kartica 150 miliona klijenata. Aplikacijom će upravljati Early Warning Services, grupa bankarskih konzorcijuma koja već vodi aplikaciju za plaćanje Zelle.

“Paze” je najnoviji znak da velike banke prepoznaju potrebu partnerstva – bilo da rade zajedno ili čak u saradnji sa tehnološkim firmama – kao najbolji način da zaustave napredak Applea, Googlea i, nedavno, X-a Ilona Maska (donedavni Twitter), čiji je cilj da milionima svojih korisnika ponude bankarske usluge.

Ali, baš kao što banke traže više poslova s ​​fintech-ovima, ta partnerstva su pod većom kontrolom regulatora koji se brinu da bi takve veze mogle otvoriti banke i američki bankarski sistem lošim akterima.

„Regulatori žele da banke znaju ko su njihovi klijenti, a to postaje mnogo teže kada radite kroz fintech“, kaže Michele Alt, bankarski konsultant i bivši najviši službenik u kancelariji kontrolora valute. „Anegdotski, čuli smo pojačano interesovanje regulatora za ova partnerstva.”

Žurba za partnerstvom je veliki pomak u odnosu na samo nekoliko godina, kada su megabanke mislile da bi mogle da se suprotstave Big Tech-u, start-up fintech-ovima i jedni drugima – jedan na jedan – i da pobijede, ocjenjuje Financial Times i dodaje da je sve veći broj velikih banaka zainteresoban za jače udruživanje.

JPMorgan je 2017. platio 400 miliona dolara za preuzimanje fintecha WePay kao lansirnu platformu za izgradnju “Chase Paya” — mobilnog novčanika i konkurenta ApplePay-u i Stripeu. Manje od četiri godine kasnije, međutim, nesposobna da ubijedi kupce da preduzmu dodatni korak plaćanja putem svoje aplikacije, banka je zatvorila “Chase Pay”.

Nedavno je JPMorgan sklopio ugovore s Amazonom i Appleom koji će pomoći dvjema tehnološkim kompanijama da prošire bankarske usluge koje mogu ponuditi svojim klijentima. Citi takođe ima dogovor da obezbijedi dio finansiranja za Amazonovu ponudu plaćanja na rate.

U Velikoj Britaniji, Lloyds Banking Group je objavila ranije ove godine da želi da uspostavi partnerstvo sa fintech-ovima. U međuvremenu, bankarska divizija francuske mobilne kompanije Orange dogovorila je ugovore sa fintech kompanijama Younited i Mambu o pokretanju platforme za digitalno kreditiranje i online bankarstvo.

Nedavno istraživanje PYMNTS.com pokazalo je da je 65 odsto banaka i kreditnih unija osnovalo barem jedno partnerstvo s fintech-om u posljednje tri godine.

„Vidimo mnogo banaka koje žele da budu partneri“, kaže Jakob Pethick, glavni komercijalni direktor londonskog fintecha YouLend. „Za nas to obično budu srednje velike evropske banke, ali sve veći broj velikih banaka postaje sve zainteresovaniji da svoje poslovanje prenesu nama i drugim fintech kompanijama.”

Sada je mobilni novčanik najveće bojno polje u borbi između velikih banaka i Big Tech-a.

Banke već dugo dominiraju u platnom dijelu finansijskih usluga, posebno kada su u pitanju potrošači. Ali nova supersila na tržištu je Apple, sa svojom aplikacijom za plaćanje dodirom Apple Pay.

Proizvođač iPhonea ne objavljuje službenu statistiku o korišćenju svog mobilnog novčanika, rekavši samo da 90 odsto američkih trgovaca sada prihvata aplikaciju za plaćanje. Prema istraživačima tržišta, Apple Pay čini samo 6 odsto globalnih kupovina. Međutim, broj korisnika Apple Pay-a se brzo povećao, sa 60 miliona prije pet godina na više od 500 miliona sada. Industrijski posmatrači kažu da je to unervozilo banke. „To je iskustvo vrijedno 40 biliona dolara“, kaže Michael Abbott, globalni šef bankarstva u Accentureu. “Ako sjedite blizu tog iskustva, možete ga unovčiti.”

U martu je Apple najavio novi proizvod po metodi “kupi sada, plati kasnije” – Apple Pay Later – za koji kaže da će finansirati vlastitim novcem umjesto da koristi bankovno finansiranje. Mjesec dana kasnije, kompanija je pokrenula štedni račun s visokim kamatama, kroz partnerstvo sa Goldman Sachsom.

Banke se nadaju da će ponoviti svoj ogroman uspjeh sa Zelleom, koji je brzo postao najveća aplikacija za peer-to-peer plaćanje (direktno od korisnika do korisnika) od svog lansiranja 2017. godine. Plaćanja preko Zellea porasla su za skoro 30 odsto prošle godine, na 629 milijardi dolara. To se može porediti sa samo 244 miliona dolara prošle godine za Venmo, lansiran 2009. i u vlasništvu PayPal-a od 2013. godine.

Međutim, banke su bile pogođene kritikama da malo čine da nadoknade Zelle klijentima koji su bili žrtva prevare, što je sve veći problem u aplikaciji. Banke kažu da nijesu odgovorne za bilo kakva sredstva izgubljena korišćenjem ovog platnog alata, koji je tehnički u vlasništvu nezavisnog subjekta.

Kako bi “Paze” postala ubojita aplikacija, banke će se morati obavezati da će joj omogućiti da se direktno poveže s bankovnim računima klijenata, kažu konsultanti. To bi “Pazeu” moglo dati prednost u odnosu na Apple Pay, koji ne sadrži nikakav novac.

Prošlog mjeseca, Early Warning, grupa koja stoji iza aplikacije, objavila je da je zaposlila Camerona Fowlera, najvišeg direktora kanadske banke BMO Financial Group, za svog sljedećeg izvršnog direktora. Očekuje se da će se Fowler pridružiti kompaniji u oktobru.

Ali Early Warning je dao nekoliko detalja o funkcionalnosti “Paze-a” i postavio pitanje da li će korisnici moći da pristupe informacijama o svom računu putem aplikacije. U svakom slučaju, neki posmatrači industrije kažu da će se banke boriti da povrate kupce koji su se već navikli na jednostavnost Apple Paya.

„Istorija bankarske industrije je puna napretka koji postaju industrijski standardi i Apple Pay će vjerovatno postati jedan od njih“, kaže Alt. “Nijesam siguran da banke mogu vratiti tog duha u bocu.”

Naslovna fotografija: Photo by Jonas Leupe on Unsplash