Konzum Smart, pametna prodavnica

Region dobio prvu pametnu prodavnicu: Uđeš, pokupiš, izađeš

Podijeli

U prvoj SMART prodavnici otvorenoj u regionu, hrvatski lanac marketa Konzum koji posluje u okviru Fortenova grupe, od srijede kupcima omogućava još bolji i još jednostavniji doživljaj kupovine.

Na adresi Kurelčeva 1 u Zagrebu, otvorena je prva Konzumova prodavnica bez blagajni u koju kupci mogu ući, skenirati QR kod iz Konzumove mobilne aplikacije, uzeti s police željene artikle i jednostavno izaći van.

Plaćanje kupljenih artikala automatski će se sprovesti putem računa debitne ili kreditne kartice koju je kupac unio u aplikaciju, a račun stiže u aplikaciju i na e-mail, saopšteno je iz kompanije.

Jednostavno, bez gužvi i zadržavanja, doslovno kao kupovina u prolazu, sistem putem aplikacije zapravo funkcioniše kao “digitalni novčanik” i omogućuje kupcima svih generacija premium iskustvo kupnje.

“Ova prodavnica je prava potvrda uloge koju ima lider na tržištu – postiže maksimum u svakodnevnom poslovanju, na dobrobit kupaca i tržišta, a istovremeno iz vida ne ispušta poluge svoga budućeg razvoja. Konzum to radi već godinama. Tako je prošle sedmice mogao biti daleko ispred svih u spuštanju cijena u prilog obuzdavanju inflacije u Hrvatskoj, a danas tržištu otvoriti vrata prve automatizovane trgovine u Hrvatskoj. Taj je iskorak potpuno u skladu s planovima o tehnološkoj transformaciji i digitalizaciji, koje su jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Tehnologija koja je korišćena za ovaj koncept prodavnice zasniva se na računarskom vidu za prepoznavanje, a prostor je pokriven sa 150 kamera zahvaljujući kojima se prati koje artikle je kupac uzeo s police i naplaćuju samo oni koje je iznio sa sobom. Sistem vještačke inteligencije za prepoznavanje artikala primijenjen je u saradnji s američkom kompanijom AiFi, vodećom na svijetu za tu vrstu tehnologije.