Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Wall Street pao treći dan zaredom

Podijeli

Berzovni indeksi na Wall Streetu su u četvrtak pali treći dan zaredom jer bi zbog visoke inflacije kamatne stope američke centralne banke mogle ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 1,08 odsto, na 34.070 bodova, S&P 500 je pao 1,63 odsto, na 4.330 bodova, a Nasdaq indeks 1,82 odsto, na 13.223 boda.

Pad indeksa posljedica je procjena čelnika Feda, objavljenih dan prije, da bi kamatne stope do kraja godine mogle još jednom porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo, prenosi Hina, javlja Index.hr.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo, pa bi smanjenje kamata iduće godine moglo uslijediti kasnije nego što su se ulagači nadali.

“Postignut napredak u borbi s inflacijom, ali nije savladana”

Nakon sjednice čelnika Feda, juče je predsjednik centralne banke Džerom Pauel na konferenciji za medije kazao da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebalo da bude još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što loše utiče na tržište dionica. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su juče 4,49 odsto, najviši nivo u 16 godina, dok su prinosi na 2-godišnje obveznice porasli na 5,20 odsto.

„Ako kamate ostanu povišene duži period, doći će do većeg naprezanja sistema i većeg pritiska na ekonomiju. A to, zajedno s povišenim prinosima na obveznice, u ovom trenutku loše utiče na tržište dionica”, kaže Tomas Martin, portfelj menadžer u kompaniji GLOBALT.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 odsto, na 7.678 bodova, frankfurtski DAX je skliznuo 1,33 odsto, na 15.571 bod, a pariski CAC 1,59 odsto, na 7.213 bodova.