euro two 2, money, coin, currency

Inflacija u eurozoni pala na najniži nivo u dvije godine

Podijeli

Inflacija u eurozoni pala je na najniži nivo za skoro dvije godine, potkrepljujući nade da najveći skok potrošačkih cijena za jednu generaciju brzo blijedi i otvara put Evropskoj centralnoj banci (ECB) da zaustavi rast kamatnih stopa.

Evropske državne obveznice su ojačale nakon što su objavljene brojke za eurozonu i francusku inflaciju bolje od očekivanih, dok su tržišta dionica ojačala.

Potrošačke cijene u bloku jedinstvene valute porasle su 4,3 odsto u godini do septembra, u odnosu na 5,2 odsto u avgustu, prema Eurostatu, statističkom zavodu EU. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast od 4,5 posto.

Posljednji put inflacija je bila niža u oktobru 2021.

Bazna inflacija, koja isključuje energiju i hranu i koju ECB pomno prati kao mjerač osnovnih pritisaka na cijene, takođe je pala više od očekivanog na 4,5 odsto, sa 5,3 odsto u avgustu.

Ekonomisti kažu da postoje jasni znakovi hlađenja osnovnih pritisaka na cijene. “Sekvencijalno ublažavanje izgleda široko zasnovano, izvan osnovnih efekata”, napisao je Frederik Ducrozet, iz Pictet Wealth Managementa, na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter.

Oštro usporavanje inflacije pojačalo je nadu ulagača da će ECB prekinuti svoj niz od 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa bez presedana kada se njen upravni savjet ponovo sastane u Atini 26. oktobra.

Centralna banka je podigla svoju referentnu kamatnu stopu sa najnižeg nivoa od minus 0,5 odsto na rekordno visoku stopu od 4 odsto, podižući troškove zaduživanja za domaćinstva, preduzeća i vlade u pokušaju da ograniči aktivnost i smiri pritiske cijena.

“Ovo učvršćuje naše mišljenje da je ECB završila s podizanjem kamatnih stopa,” rekao je Jack Allen-Reynolds, ekonomista istraživačke grupe Capital Economics. “Ipak, mi i dalje mislimo da banka neće početi s smanjivanjem kamatnih stopa do kraja 2024.”

Inflacija u eurozoni je pala sa prošlogodišnjeg vrhunca od 10,6 odsto. Pritisci na cijene u bloku su se povlačili sporije nego u SAD, koje su u avgustu prijavile inflaciju od 3,7 odsto, ali brže nego u Velikoj Britaniji, gdje je inflacija prošlog mjeseca iznosila 6,7 ​​odsto.

Nakon previranja na evropskim tržištima obveznica u četvrtak, prinosi na italijanske 10-godišnje državne obveznice pali su u petak za 0,17 procentnih poena na 4,75 odsto, što je pad sa svog najvišeg nivoa u posljednjih deset godina.

Prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice pali su 0,14 procentnih poena na 2,83 odsto, nakon što su dostigli 10-godišnji maksimum tokom prethodnog trgovanja.

Euro je ojačao 0,2 odsto u odnosu na dolar na 1,0576 dolara. Na tržištima dionica, evropski regionalni Stoxx 600 je dodao 1,1 odsto svojoj vrijednosti, a njemački Dax 1,2 odsto. Londonski FTSE 100 porastao je 0,6 posto, dok je francuski Cac 40 indeks ojačao 1,1 odsto.

Rast cijena usporio je u 15 od 20 članica eurozone i bio ispod ciljanih 2 odsto ECB-a u dvije od njih. Cijene su u Holandiji pale 0,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Najviša stopa inflacije u bloku bila je 8,9 odsto u Slovačkoj.

Uklanjanje prošlogodišnjih jeftinih njemačkih karata za javni prevoz u Njemačkoj i cijena goriva iz godišnjeg poređenja potisnulo je inflaciju, dok je nedavno smanjenje subvencija za struju u Francuskoj podiglo cijene energije.

Očekuje se da će se ekonomija eurozone smanjiti u trećem tromjesečju, a odvojeni podaci objavljeni u petak dodali su ove strahove nakon što je njemačka maloprodaja pala treći mjesec zaredom u avgustu, 1,2 odsto u odnosu na jul. Potrošnja francuskih domaćinstava pala je 0,5 odsto u istom periodu.

Uprkos nedavnom skoku cijena nafte, cijena energije u eurozoni pala je 4,7 odsto od početka godine do septembra, što je brži pad nego prethodnog mjeseca. Pala je i inflacija hrane, alkohola i duvana na 8,8 odsto i inflacija robe na 4,2 odsto. Inflacija usluga usporila je na 4,7 odsto, povučena naglim mjesečnim padom cijena avionskih karata.