dollar, us dollar, money, united states

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Podijeli

Vrijednost dolara na valutnim tržištima prema korpi valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.40 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 105.67 bodova, prenose agencije.

Kurs dolara prema japanskoj valuti je porastao s jučerašnjih 149.10 na 149.80 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0545 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1.0620 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,70 odsto, na 86.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,90 odsto, na 83.65 dolara.

Pao Wall Street, prate ga azijske berze

Na azijskim berzama u petak cijene dionica su pale jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta, a loše su na tržišta uticali i podaci o daljnjem padu kineskog izvoza i uvoza, prenosi Index.hr.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,9 odsto.

Japanski Nikkei indeks je skliznuo 0,7 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,1 odsto.

Ulagače je razočarao jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones oslabio 0,5 odsto, dok su Nasdaq i S&P 500 indeks skliznuli 0,6 odsto.

Nakon četiri dana rasta, na najvećoj svjetskoj berzi cijene su dionica pale jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

Juče objavljeni izvještaj pokazao je da su u septembru potrošačke cijene porasle 0,4 odsto na mjesečnom i 3,7 odsto na godišnjem nivou, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, porasla je, mađutim, 0,3 odsto na mjesečnom i 4,1 odsto na godišnjem nivou, koliko se i očekivalo.

To je i dalje znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od 2 odsto pa se ponovno špekuliše o dodatnom povećanju kamatnih stopa Feda.