stan, stanovi, stambena zgrada, building, apartments

MMF upozorava na precijenjenost nekretnina za 20%

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da su cijene kuća u Portugalu precijenjene za 20 odsto, iako padaju, te upozorava da se banke moraju pripremiti na moguće rizike u vezi sa kašnjenjem stambenih kredita.

Stav je iznio direktor MMF-a za Evropu Alfred Kammer u intervjuu agenciji Lusa u Briselu povodom godišnjeg sastanka Fonda, u kojem je naveo da su u Portugalu “cijene stambenih nekretnina precijenjene za oko 20 odsto”.

Ističući da se radi o sličnom trendu koji je zabilježen “na nekoliko evropskih tržišta nekretnina”, Alfred Kammer je rekao Lusi da sada postoji “usporavanje rasta cijena kuća, ali i rizik da bi korekcija cijena nekretnina mogla biti brža”.

Zbog uticaja Covid-19 i rata u Ukrajini uzrokovanog ruskom invazijom, cijene kuća u Portugalu su naglo porasle, “povučene” nedostatkom ponude, rastućim troškovima izgradnje, ograničenjima licenciranja, ali i inflatornim kontekstom.

Visoka inflacija je čak dovela do uzastopnih povećanja kamatnih stopa posljednjih mjeseci, u strogoj monetarnoj politici koju sprovodi Evropska centralna banka (ECB) kako bi se osigurala stabilnost cijena.

“Banke u Evropi i Portugalu su solidne, ali se moraju pripremiti za ove slučajeve, u kojima će vlasnici hipoteka biti pogođeni u smislu prihoda. U Portugalu kamate brzo stižu do onih koji imaju kredite, jer 90 odsto kredita ima varijabilne i promjenjive kamatne stope, pa se banke moraju pripremiti da će više domaćinstava pasti u poteškoće”, rekao je on.

„Naša preporuka za Portugal je da stvori ‘jastuk’ za sektorski sistemski rizik banaka, kako bi mogle da obezbijede dovoljno kapitala za rad sa porodicama kada uđu u situaciju finansijske opasnosti.”