Ilon Mask, Elon Musk

Bogatstvo Ilona Maska smanjeno za 16 milijardi dolara

Podijeli

Bogatstvo Ilona Maska palo je u četvrtak za 16,1 milijardu dolara nakon što je slaba zarada kompanije Tesla u trećem kvartalu uticala na vrijednost dionica.

Mask, koji je najbogatija osoba na planeti sa bogatstvom od 209,6 milijardi dolara, posjeduje 13% Tesle i većinu svog bogatstva crpi upravo od vrijednosti auto-kompanije. Tesline dionice pale su 9,3% nakon što su iznevjerile očekivanja i zarade i prodaje za kvartal.

U konferencijskom pozivu nakon objave zarade u srijedu, Mask je više puta spomenuo uticaj visokih kamata na povjerenje potrošača pa i na rezultate prodaje. Veliki proizvođač električnih vozila prijavio je svoj prvi kvartalni pad prodaje ove godine, isporučivši 435.059 vozila, dok je marža pala na najnižu u posljednje četiri godine, nakon što je kompanija više puta smanjivala cijene svojih automobila.

Ipak, Maskovo bogatstvo poraslo je za više od 70 milijardi dolara tokom 2023. godine, zajedno sa porastom dionica Tesle, uprkos sve lošijim osnovama. Nakon što ga je nakratko pretekao LVMH-ov Bernar Arno, Mask je ponovo najbogatija osoba na svijetu, sa velikom razlikom.

Uprkos problemima, Tesla tvrdi da će do kraja godine zabilježiti 1,8 miliona kupaca svojih vozila. Tesla je i dalje najvredniji proizvođač vozila na svijetu i očekuje da će isporučiti svoje prve dugoočekivane kamionete “Cybertruck” u novembru, sa oko dvije godine zakašnjenja.