Jacob Aarup-Andersen, Carlsberg CEO

Izvršni direktor Carlsberga: Rusija nam je ukrala posao

Podijeli

Pivarski div Carlsberg je prekinuo sve veze sa svojim ruskim poslovanjem i odbija da uđe u dogovor s ruskom vladom koji bi učinio da njegova zapljena imovine izgleda legitimno, rekao je u utorak novi izvršni direktor kompanije.

Danska grupacija je, kako podsjeća Reuters, od prošle godine pokušavala da proda svoju podružnicu u Rusiji, slijedeći odluke mnogih drugih zapadnih kompanija koje su napustile Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

Međutim, nakon što je u junu objavio da je pronašao kupca za svoje poslovanje, ruski predsjednik Vladimir Putin je sljedećeg mjeseca naredio privremeno oduzimanje Carlsbergovog udjela u lokalnoj pivari.

“Ne postoji način da se zaobiđe činjenica da su ukrali naš posao u Rusiji, a mi im nećemo pomoći da to izgleda legitimno”, rekao je Jacob Aarup-Andersen, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u septembru.

Carlsberg je imao osam pivara i oko 8.400 zaposlenih u Rusiji, a prošle godine je otpisao 9,9 milijardi danskih kruna (1,41 milijardu dolara).

Aarup-Andersen je rekao da zbog ograničenih kontakata sa lokalnim menadžerima i ruskim vlastima od jula, Carlsberg nije uspio da pronađe bilo kakvo prihvatljivo rješenje za situaciju.

“Nećemo ulaziti u transakciju s ruskom vladom koja bi na neki način opravdala njihovo ilegalno preuzimanje našeg poslovanja”, rekao je on u razgovoru s novinarima nakon izvještaja o kvartalnoj dobiti kompanije.

Ranije ovog mjeseca, Carlsberg je uzvratio raskidom ugovora o licenci za svoje brendove u Rusiji koji su omogućili lokalnoj firmi Baltica da proizvodi, plasira i prodaje sve Carlsbergove proizvode u zemlji.

“Kada ove licence isteknu uz grejs period, više im nije dozvoljeno da proizvode bilo koji od naših proizvoda. Naravno, ne mogu garantovati da će se to dogoditi, ali to su naša očekivanja”, rekao je Aarup-Andersen.