AIK banka Beograd, MK grupa Beograd

AIK i zvanično vlasnik Eurobank Direktne banke

Podijeli

AIK banka je dobila saglasnost Narodne banke Srbije (NBS) i drugih nadležnih regulatornih tela i zvanično je postala vlasnik Eurobank Direktne banke u Srbiji, saopštila je AIK banka.

I Narodna banka Srbije saopštila je da je, u skladu s prethodno datom saglasnošću NBS, Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka a.d. Beograd u četvrtak 2. novembra postala jedini vlasnik Eurobank Direktna a.d. Beograd, prenose beogradski mediji.

„Nakon današnje transakcije, Eurobank Direktna a.d. Beograd postaje član domaće bankarske grupe, a zajedničko učešće obje banke na bankarskom tržištu u Srbiji iznosiće više od 13 odsto. Promjena vlasništva će biti registrovana kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrijednosti“, navela je NBS.

U centralnoj banci ističu da navedena promjena vlasnika ne dovodi do promjene statusa klijenata Eurobank Direktna, koja za sada nastavlja da posluje pod istim poslovnim imenom.

„Ugovori koji su zaključeni između ove banke i njenih klijenata ostaju na snazi, te klijenti zadržavaju sva ugovorena prava i obaveze“, ukazala je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, davanjem prethodne saglasnosti na ovu transakciju, „Narodna banka Srbije nastavlja da podržava sve one aktivnosti koje su usmjerene ka održavanju i jačanju stabilnosti cjelokupnog bankarskog sektora Republike Srbije“.

„Na kraju, ističemo i da je predmetna transakcija još jedna potvrda da je Narodna banka Srbije u prethodnom periodu uspostavila adekvatan okvir za poslovanje banaka i širenje poslovanja postojećih investitora na domaćem bankarskom tržištu kao i za priliv novih investicija“, zaključuje se u saopštenju NBS.

I u AIK banci ističu da će AIK i Eurobank Direktna u narednom periodu nastaviti da posluju kao dvije zasebne banke, kako se ističe – bez ikakvih promjena koje bi uticale na klijente i usluge koje im ove dve banke danas pružaju.

„Akvizicija Eurobank Direktne predstavlja izuzetno važan korak u našoj strategiji daljeg širenja i jačanja AIK banke kako na domaćem tržištu, tako i u čitavom regionu. Zahvaljujući preuzimanju Eurobank Direktne a.d. Srbija, naša banka će postati još važniji oslonac zajednici, sa značajno većim resursima i mogućnostima za dalji razvoj, modernizaciju, inovacije i još bolje usluge za sve naše klijente“, istakao je Aleksandar Kostić, predsjednik Upravnog odbora AIK banke.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić je navela da posvećenost klijentima ostaje nepromijenjena.

„Cilj je da u narednom periodu osjete realne benefite, kao rezultat razmjene iskustava, znanja i ideja svih zaposlenih. Obje banke imaju izuzetnu spremnost i entuzijazam za postizanje sinergije, što čini osnovu za uspješnu integraciju. Radujemo se novim zajedničkim uspjesima i građenju još snažnije banke koja će nastaviti da pruža podršku zaposlenima, klijentima i zajednici”, izjavila je Galić.

AIK banka će nakon spajanja, kako je saopšteno, imati udeo od 13 odsto u ukupnoj aktivi banaka, depozitnu bazu veću od četiri milijarde evra i izuzetno jaku kapitalnu osnovu.