kolege, posao, zaposleni, firma, kompanija, biznis

Najvažnije finansijske metrike koje bi svaki menadžer trebalo da razumije i prati

Podijeli

Osim operativnog upravljanja, zadatak svakog menadžera je praćenje finansijskih performansi društva kojim rukovodi. Prateći ključne metrike, može se steći uvid u finansijsko zdravlje društva i mogu se donijeti odluke temeljene na podacima kako bi se poboljšala profitabilnost, novčani tok i omogućio organski rast.

Ovo su glavne finansijske metrike koje bi svaki menadžer trebalo da prati:

Novčani tok: Radi se o krucijalnom pokazatelju finansijskog zdravlja društva jer pokazuje koliki je priliv i odliv novca u danom periodu. Pravilna projekcija i razumijevanje novčanog toka pomaže u planiranju kapitalnih ulaganja te daje informacije o nivou duga koji je potreban za naredni period. Isto tako, daje uvid u likvidnost društva u kratkom roku te pomaže u identifikaciji područja u kojima se mogu smanjiti troškovi. Smanjivanje ciklusa naplate, poboljšanje upravljanja zalihama te iznajmljivanje opreme (naspram kupovine) mogu poboljšati novčani tok društva.

Radni kapital: Radni kapital predstavlja razliku između kratkotrajne imovine i kratkoročnih obaveza društva. Radi se o novcu koje društvo koristi za finansiranje dnevnih operacija poslovanja, poput plaćanja dobavljača, zaposlenih, sirovina i ostalih poslovnih troškova.

Odnos duga i kapitala: Finansijski pokazatelj koji se koristi za procjenu finansijske stabilnosti društva i sposobnosti da podmiri dospjele obaveze pa tako njegova prava interpretacija olakšava odluku o budućem finansiranju. Ako je odnos duga i kapitala previsok, društvu će biti u interesu da se smanji finansijski rizik. S druge strane, menadžer i finansijski direktor imaju zadatak da na najbolji način iskoriste finansijsku polugu koja se pruža pri finansiranju dugom.

Profitna marža po grupama proizvoda: Važno je uspostaviti sistem prema kojem se može identifikovati profitabilnost po grupama proizvoda jer se tako može pravilnije planirati proizvodnja i mogu dugoročno optimizovati poslovni procesi i smanjiti jedinični troškovi. Takođe, marketinški napori će biti „data driven“, odnosno biće ih jednostavnije uskladiti s dugoročnom strategijom društva.

Povrat na investicije (ROI): Finansijski pokazatelj koji se koristi za procjenu uspješnosti ulaganja te kao takav nužan je za obračun i praćenje. Pokazatelj pomaže društvima da procijene isplativost svojih ulaganja, uporede različite projekte, planiraju buduće investicije te prate efikasnost menadžmenta.

EBITDA marža: Nužno je za svakog menadžera da prati EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije) jer pomoću tog pokazatelja može procijeniti operativnu profitabilnost društva. Isto tako, EBITDA marža pomaže društvima u poređenju s konkurentima, praćenju performansi i donošenju odluka o ulaganjima.

U konačnom, za uspješno vođenje, ključno je pratiti različite finansijske pokazatelje koji ukazuju na profitabilnost, likvidnost, zaduženost i efikasnost društva. U ovom smo blogu naveli neke od finansijskih pokazatelja koje svaki menadžer treba pratiti, ali važno je napomenuti da postoje i drugi pokazatelji koji mogu pružiti cjelovitiju sliku finansijskog stanja društva. Stoga, da biste imali što bolju sliku o finansijskom stanju svog biznisa, važno je pratiti sve relevantne finansijske pokazatelje i koristiti ih kao osnov za donošenje odluka o budućnosti.

Autor: Mihovil Perić, Alpha Capitals