Voren Bafet, Warren Buffet

Berkshire Hathaway: Uzdržanost Bafeta od novih poslova donijela rekordnih 157 milijardi dolara gotovine

Podijeli

Berkshire Hathaway u subotu je objavio saopštenje o velikom skoku operativne zarade u trećem kvartalu, dok je imao rekordnu količinu gotovine jer je Voren Bafet prepoznao malo prilika za sklapanje novih poslova.

Operativna zarada konglomerata sa sjedištem u Omahi – koja obuhvata dobit ostvarenu bezbrojnim poslovima u potpunom vlasništvu kao što su osiguranje, željeznice i komunalne usluge – iznosila je 10,761 milijardu dolara u prošlom kvartalu, prenosi SEEbiz. To je 40,6% više od 7,651 milijardi dolara zarađenih u istom kvartalu prije godinu dana.

Berkshire je držao rekordni nivo gotovine krajem septembra — 157,2 milijarde dolara — nadmašivši najviši iznos od 149,2 milijarde dolara postavljen u trećem kvartalu 2021. godine.

“Oracle of Omaha” koristi nagli porast prinosa na obveznice, kupujući kratkoročne trezorske zapise s prinosom od najmanje 5%. Konglomerat je posjedovao 126,4 milijarde dolara takvih ulaganja na kraju trećeg kvartala, u poređenju s oko 93 milijarde dolara na kraju prošle godine.

Aktivnost otkupa nastavila je usporavati kako su dionice Berkshirea tokom kvartala porasle do rekordnog nivoa. Kompanija je potrošila 1,1 milijardu dolara za ponovnu kupovinu dionica, čime je ukupni iznos za devet mjeseci iznosio približno 7 milijardi dolara.

Dionice Berkshirea klase A ove godine su porasle skoro 14%. Nakon što su 19. septembra dosegle najviši nivo svih vremena, dionice su pale za oko 6% u odnosu na vrhunac.

Geico, krunski dragulj osiguravajućeg carstva Berkshirea i Bafetovo “omiljeno dijete”, izvijestio je o još jednom profitabilnom kvartalu sa zaradom od osiguranja od 1,1 milijardu dolara. Osiguravač automobila je usred preokreta nakon što je izgubio tržišni udio od konkurenta Progressive.

BNSF je, međutim, zabilježio pad zarade od 15% jer se željeznički dio borio s manjim količinama i višim troškovima.

Bafetova kompanija je u trećem tromjesečju zabilježila značajan investicijski gubitak od 24,1 milijardu dolara, koji je uveliko došao zbog smanjenja velikog udjela u Appleu. Dionice proizvođača iPhonea pale su 11,7% tokom kvartala, ali su se od tada oporavile za više od 3%.

Kao i obično, Berkshire Hathaway je zamolio ulagače da se osvrnu na tromjesečne fluktuacije Berkshireovog dioničkog portfelja.

“Iznos investicionih dobitaka/gubitaka u bilo kom kvartalu obično je besmislen i daje brojke za neto zarade (gubitke) po dionici koje mogu dovesti u zabludu ulagače koji imaju malo ili nimalo znanja o računovodstvenim pravilima”, rekla je kompanija u izjavi.