Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Svjetske berze: Najbolja nedjelja na Wall Streetu od prošle jeseni

Podijeli

Američko tržište akcija zabilježilo je snažan rast protekle sedmice, nakon što su investitori dobili nekolicinu signala da bi ciklus podizanja kamata od strane Fed-a mogao biti okončan.

Svega nedjelju dana nakon što su glavni berzanski indeksi uplovili u tehničku korekciju uslijedio je snažan oporavak od skoro šest procenata mjereno indeksom S&P 500. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nakon što je došlo do oštrog pada prinosa na državne obveznice uknjižio je nedjeljni skok od 6,6 odsto.

Američka centralna banka protekle sedmice je očekivano zadržala kamatnu stopu nepromijenjenu na nivou 5,25-5,5 odsto gdje se nalazi od jula. Fed je promijenio ocjenu aktuelne privredne aktivnosti ocijenivši da je „porasla snažnim tempom“, dok je za porast zaposlenosti naveo da je ublažen iako je i dalje snažan. Fed nije sugerisao namjere u pogledu decembarskog zasedanja, dok su investitori smanjili vjerovatnoću još jednog podizanja kamata do kraja godine, prenosi beogradski Danas.

Ovo mišljenje je dodatno utvrđeno nakon objave oktobarskog izvještaja sa tržišta rada koji je potvrdio da bi strategija Fed-a da obuzda inflaciju kroz pad privredne aktivnosti možda mogla da uspije. Američka privreda tokom oktobra kreirala je 150 hiljada radnih mjesta, ispod očekivanih 170 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti dostigla najviši nivo od januara – 3,9 odsto. Prinosi na 10-ogodišnje državne obveznice, koji su donedavno bili oko nivoa od pet odsto, pali su na 4,57 procenata.

Sezona objava kvartalnih rezultata ulazi u svoj finiš, a prošle sedmice je pred investitore izašla najveća svjetska kompanija – Apple. Proizvođač iPhone-a je ostvario rezultate iznad očekivanja, i kada su u pitanju prihod i profit, ali je ipak ubilježio pad realizacije i četvrti kvartal zaredom. Ono što je razočaralo ulagače je prognoza uprave koja u prazničnom kvartalu očekuje rezultate slične prošlogodišnjim dok je tržište očekivalo stopu rasta od oko pet procenata.

Premda se novi model, iPhone 15, prodaje bolje nego njegov prethodnik, kompanija se u kvartalu suočila sa padom prihoda na značajnom kineskom tržištu, djelimično i kao posljedica povratka velikog konkurenta, kineske kompanije Huawei.

Apple je inicijalni pad nakon objave rezultata od skoro četiri odsto preveo u neveliki minus od pola procenta i trenutno se nalazi oko deset procenata ispod istorijskog maksimuma iz juna ove godine. Više od četiri petine kompanija iz korpe S&P 500 objavilo je zasad rezultate poslovanja za treće tromjesečje, zabilježivši rast profita od 3,7 odsto.

Dobitnik nedjelje

Akcije američkog dizajnera čipova, AMD, skočile su protekle sedmice više od 16 procenata, nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate iznad očekivanja i najavila lansiranje čipa za sisteme bazirane na vještačkoj inteligenciji (AI) koji bi trebalo da u 2024. donese prihod od oko dvije milijarde dolara. Akcije AMD-a na objavu rezultata najprije su pale 3-4 procenta nakon što je kompanija prognozirala prihod u tekućem kvartalu od 5,8-6,4 milijarde dolara, ispod očekivanja analitičara od 6,4 milijarde dolara. Od početka godine akcije ove kompanije bilježe rast vrijednosti od 73 odsto.

Gubitnik nedjelje

Akcije američke kozmetičke kompanije, Estee Lauder, pale su protekle sedmice više od deset procenata nakon što je ovaj proizvođač krema, pudera i parfema objavio lošije kvartalne rezultate od očekivanja, te smanjio poslovne izglede za tekući kvartal i čitavu fiskalnu godinu. Kompanija sada u fiskalnoj 2024. godini očekuje pad prihoda do dva odsto u odnosu na raniju prognozu rasta od 5-7 odsto, te značajno slabiju profitabilnost. Glavni faktori slabijih rezultata jesu niža prodaja u azijskim fri šopovima, te sporiji oporavak prodaje premium proizvoda na kineskom tržištu.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz, Nenad Gujaničić (Danas)