Perast, Gospa od Škrpjela, Montenegro

Globalni turizam se naredne godine vraća na nivo iz 2019.

Podijeli

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975 miliona turista, ili 38 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Zbog snažne turističke potražnje i potrošnje uslovljene i porastom cijena, globalno će turizam do kraja ove godine dostići 90 odsto nivoa iz 2019, dok će se u narednoj vratiti na taj nivo, pokazuju nove procjene UNWTO, prenosi SEEbiz.

„Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 odsto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona“, rekli su iz UNWTO.

Oni su saopštili i da je, prema prvim procjenama, u trećem tromjesečju ove godine međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 odsto u odnosu na one u istom tromjesečju prije pandemije, te da ih je u julu bilo 92 odsto, čim je taj mjesec najbolji do sada od početka pandemije.

Za prihode od međunarodnog turizma procjenjuju da bi globalno u ovoj godini mogli dostići oko 93 odsto iz 2019. godine.

Novi podaci UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u ovoj godini došlo jednako ili više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019.

Po svjetskim regionima, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u ovoj godini posjetilo odredišta na Bliskom istoku, te u Evropi i Africi, koje i predvode oporavak od pandemije.

Evropa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 odsto dolazaka stranih turista iz 2019. godine, ali i dalje je najposjećenija u svijetu, u kojoj 550 miliona međunarodnih dolazaka turista čini 56 odsto od njihova ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta doprinijeli turisti iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Afrika je stigla do 92 odsto dolazaka turista u odnosu na one prije pandemije, dok je Ameriku u devet mjeseci ove godine posjetilo njih oko 89 odsto kao 2019. godine.

Azija i Pacifik dostigli su 62 odsto rezultata u odnosu na one prije pandemije, zbog sporijeg otvaranja za međunarodna putovanja.