college, school, university, student

Koja je najbolja evropska poslovna škola?

Podijeli

Francuska “HEC Paris” proglašena je najboljom poslovnom školom u Evropi, prema rangiranju Financial Timesa (FT), a slijede je Londonska poslovna škola i španska poslovna škola IESE.

IESE je uspio da se popne sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj Financial Times European Business School Rankings, ali sveukupno, vrh liste pokazuje malo promjena u odnosu na 2022: Francuska ESCP, stvorena 1819. kao prva poslovna škola, zauzela je tada treće mjesto ali ove godine je na 4. mjestu. Ipak, ova škola bi zauzela prvo mjesto da je ocijenjena isključivo na osnovu programa executive MBA programa.

Na 20. po redu rang listi te vrste, Financial Times ne samo da je ocijenio najbolje poslovne škole u Evropi u cjelini, već je rangirao i različite programe koje svaka institucija može ponuditi.

Kvalitet programa MBA, EMBA i MiM (Master in Management) doprinose konačnom rangu, pri čemu svaki program čini 25%. Preostalih 25% izdvaja se za prilagođene i otvorene programe obrazovanja za upravljanje i menadžment.

FT koristi niz faktora kako bi ocijenio različite kurseve studija koji se vide u evropskim poslovnim školama, uključujući napredovanje u karijeri, očekivanja plata i stepen u kojem su teme vezane za klimatske promjene uključene u nastavu.

Svoju anketu zasniva na dobrovoljnom učešću samih škola i njihovih bivših studenata.

HEC Paris nudi MiM program sa alumnistima koji prijavljuju najveće prosječne plate u Evropi. Međutim, EMBA plata ove institucije rangirana je kao četvrta najbolja, a post-MBA plata je šesta po visini u Evropi.

Francuska je najzastupljenija zemlja na listi: na njoj su 23 francuske škole, sa pet u prvih 10. Sljedeća je Velika Britanija sa 15 škola na rang listi, a slijedi Njemačka na bronzanoj poziciji sa osam.

Španija i Portugal imaju po pet škola na listi, dok su među 90 i druge visokoškolske institucije iz Italije, Švajcarske, Švedske, Irske, Holandije, Belgije, Finske, Turske, Danske, Austrije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Češke.

Euronews/Investitor; naslovna fotografija: MD Duran on Unsplash